Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 1 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 44 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Темата "Звънтящи екстравагантности" е взаимствана от последния проект на саксофониста и кларинетист Джанлуиджи Тровези и концертмайстора Стефано Монтанари върху творби на Пърсел и негови съвременници, но и с авторска музика на двамата италианци.
В подобни интерпретации, но по Мануел де Фая, ни води и френският пианист Жан-Мари Машадо, и валенсианският китарист Шимо Тебар, но неговите са върху Сати.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Втора част на албума "Live" на Chick Corea Akoustic Band, появил се на музикалния пазар през 2021 г. Продукцията събира документални записи от концерти на Чик Кърия, Джон Патитучи и Дейв Уекъл, състояли се през 2018 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика, балади и етнопоп от келтски страни.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на хор и оркестър към НУФИ "Широка лъка", ДВГ Радио деца, Мария Тодоринова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Добрият вълк", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Засукани финтифлюхани приказчуни" от Кръстю Лафазанов и Елена Лафазанова – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: А сега накъде – размисли на деветгодишния Константин за живота в първия ден на една необозрима лятна ваканция.
• Темите на деня – на родителя от 21 век – Иван Иванов, вокалист на дарк метъл групата Velian – рок музикантът като баща. На 1 юни всички събеседници ще попитаме и как изглежда от тяхната житейска позиция територията на съвременното родителство.
• Темата на деня, в който двете най-големи партии в управляващата Румъния коалиция ще си разменят премиерския пост и ключови министерства – как се справя северната ни съседка, и то не само с управленските рокади – журналистът Петър Карабоев. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: за това от какво радио имат нужда децата – с представителите на детската редакция на програма "Христо Ботев" Виолета Димитрова, Калина Колева и Милвана Панайотова говорим за възможните първоюнски посоки, за това кой знае тайните на конкурса "Искри" и за следващите съботни и неделни сутрини.
• Времето на редактора: Отец Димитър Петров, свещеник и учител по немски език в Чепеларе, за съчетаването на двете призвания, за децата като наши учители и за съмнението като етап по пътя към вярата.
• В седмицата, в която страните от Г-7 ще проведат първата си среща по повод проблемите, свързани с навлизането на изкуствения интелект в живота ни, коментираме важните въпроси, свързани с необходимостта от регулации на изкуствения интелект и от създаването на правила, които могат да бъдат наложени за инструментите, ползващи тази технология. Ще се създаде ли Закон за изкуствения интелект и как ще бъдат решени въпросите, свързани със защитата на интелектуалната собственост, дезинформацията и управлението на технологията. Какво е влиянието на популярните услуги с изкуствен интелект като ChatGPT?
• Как стана възможна една от най-големите финландски инвестиции в областта на възобновяемата енергия у нас?
Събеседник: Кен Лефковиц, съвместен предприемач във ВтЕЦ Горичане.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрано от архива
Порасналите деца звезди
Децата чудо, децата гении или децата звезди – все едно е как ще ги наречем. Едни от тях са вече позабравени, други можем да наречем легенди.
Звучат незабравимите гласове на порасналите деца Робертино Лорети, Анита Хегерланд, Майкъл Джексън, Ванеса Паради, Владимир Ампов-Графа и Крисия.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Бриджит Лабе и Мишел Пюеш "Войната и мирът", нова книга от поредицата за деца "Философски закуски" – представя Зорница Христова
• Фани Цуракова за детската книга "Приключенията на Фетко"
• "Зайчето Питър" от Биатрикс Потър в превод на Александър Шурбанов
• Стефан Иванов за студентския конкурс за есе на тема "Ти тръгваш пак": Поезията на Георги Рупчев – "Инстинкт за неприспособимост"
• Репортаж от премиерата на книгата "Изместването на страха" на Цветанка Еленкова
• Репортаж от премиерата на книгата на Хенинг Ритер "Камъните на мисълта", превод на Стоян Гяуров
• Разговор с преводачката Светла Кьосева за романа на Роберт Хас "Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан"
• "Фигурално" – изложба живопис на Веселин Начев в галерия "Стубел"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Избрани страници от творчеството на Феликс Менделсон – Бартолди в интерпретацията на именити солисти, Квартет Керубини, Кралски филхармоничен оркестър и Оркестъра на Падуа и Венето.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Въпреки че не личи в момента, не след дълго в града ще стане доста топло – как влияе на градската среда и хората топлинният остров – репортаж от срещата на д-р Лидия Витанова с журналисти.
• Науката за опазването на културното наследство обсъждаме с Петър Петров, автор на блога и подкаста "Невидима крепост".
• С ортопеда д-р Точков продължава анатомичният атлас по радиото.
• Зелени минути: Въздух за децата ни – как се развива проектът за озеленяване на училищни дворове.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Музика за деца: Честит празник на децата със зоо фантазията на Камий Сен-Санс.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Драматургия на политическото – разговор с част от участниците и авторите на проекта "Драма и политика", който ще се разгърне като фестивал за нова драматургия между 12 и 18 юни на четири различни локации в София. Фестивалът е част от регионалния проект за нова драматургия
New Stages Southeast на Гьоте-институт България.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
• Отбелязваме 60-годишнината от рождението на гъдуларя Георги Петров.
• За изкуството му разказват: кавалджията Недялко Недялков-, диригентът на Неврокопски ансамбъл "Яне Сандански" – Петър Аврамов и гъдуларят Мартин Владимиров.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
В предаването "Метроном" на 1 юни насочваме вниманието към талантливите млади изпълнители. В изданието звучат регистрации реализирани в Първо студио на БНР с участието на Наума Найман (виолончело), Диана Чаушева (цигулка), Ивайло Василев (пиано), Виктор Теодосиев (валдхорна), Виктор Вичев (пиано), Александър Вичев (ударни), Лора Маркова (цигулка), Сион Найман (виолончело), София Чернишкова (пиано). Разговор с продуцента на детска музика към "Музикална продукция и състави" Десислава Костантинова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
С Данило Манера - професор по испанска литература в Миланския университет, литературен критик, преводач от различни езици, журналист в областта на културата, говорим за книгата му "Балада за изгубените планини" и за преводите му на Йордан Радичков и Георги Господинов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Хилда Казасян, Кейти Джордж, Маги Джанаварова, "Блъдлайн", Чък и Лизи Лоуб, Дейв и Дон Грусин, Ейб Лабориел

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20

Неделя, 24 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Всъщност умряло е кучето" от Том Стопард от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 23.03.24 в 08:25