Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е нужно, за да бъдеш успешен и отговорен родител?

Уважавайте децата си и детето в себе си

Снимката е илюстративна.
Снимка: @pixabay

Знаем ли какво означава отговорно родителство? Малко хора си дават сметка, че това всъщност означава гарантиране и спазване на права. С всяка стъпка детето експериментира, учи се от възрастните – родители, учители, по-големи братя и сестри са неговото огледало. 

В "Нашият ден“ темата коментират Румяна Иванова, директор на природозащитна организация и майка на 4 деца, и бащите Иван Панкев, пътешественик, автор на книги и баща на един син, и Тодор Тодоров, писател и философ и баща на дъщеря.

"Политика с любов към децата не сме видели. В смисъл на нивото на политиката децата са нещо като личната отговорност на родителите.  Държавата не отговаря“, казва Румяна Иванова.

Тя е вложила усилията в изграждането на родителски кооператив. Но за разлика от детските градини, тук е нужно лично въвличане.

В своето развитие детето преминава през няколко важни етапа. Всеки от тях е предизвикателство за малкия човек и предоставя потенциал за изграждане на ценностни качества – надежда, сила, целенасоченост, компетентност и вярност. Чрез тези стъпки подрастващата личност "отстоява“ победите си и изгражда доверие, учи се на инициативност, трудолюбие и формира своята идентичност. Но е възможно някъде в тези етапи да настъпи объркване и да се проявят дефицити – недоверие, срам, чувство на съмнение, вина или малоценност.

Дара, Румяна Иванова, Мария Мира Христова и Иван Панкев

Иван Панкев припомня, че една африканска поговорка гласи, че "за да се отгледа дете, е нужно село". И допълва, че ако искаш да възпиташ нещо в детето си, трябва да го имаш в себе си.

Децата могат да бъдат учители за своите родители. Учат ги на безусловна любов, на чистота и автентичност. Те са извор на радост, спонтанност и въображение, както и уникален пример за присъствие тук и сега. 

"Училището трудно разпознава невербалната агресия, отхвърлянето на различните. Трудно се справя с децата, които имат по-особен подход в ученето“, посочва Румяна Иванова.

Родителството е нещо, което е сложно и невинаги е лесно. Невинаги хората знаят как да подходят към детето си, коментира Тодор Тодоров.

"На първо място, трябва да познаваш детето си. Да общуваш с него. Да разговаряш с него. Като това общуване става на много различни равнища“, допълва той. 

Тревогата на българските родители е как детето им ще се "сблъска“ с училищната система. Родителите трябва да инвестират време и то когато детето е малко.

"Децата трябва да бъдат третирани с уважение към техните желания и въпроси. Ние самите трябва да си даваме сметка, че ние носим това в себе си, това детско същество и никога не порастваме напълно", казва още Тодор Тодоров.

Целия разговор можете за чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40