Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 200 ученици взеха участие в конкурса “Живеем в земята на Ботев"

Снимка: БНР

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Националният конкурс за стихотворение и/или есе на тема "Живеем в земята на Ботев" се провежда за 27-а година. Организатори са Центърът за подкрепа и личностно развитие "Център за работа с деца" и Общината във Враца, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието (РУО) в града под Околчица. Конкурсът тази година е посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Тази година за участие в конкурса своите творби изпратиха 239 ученици от цялата страна. Произведенията им бяха оценени от жури в две възрастови категории – от IV до VII клас и от VIII до XII клас.

Отличените млади автори бяха наградени на церемония във Враца по време, на която те представиха творбите си.

На церемония във Враца, някои от отличените ученици споделиха своите впечатления. Марко Семов, който участва с есе, споделя, че главната му мотивация за участие в конкурса е била неговата учителка по литература. Той изрази убеждението си, че винаги трябва да има място за Христо Ботев в живота на българите и подчерта, че това трябва да бъде, не само в националния и социален аспект, но и в личностното усещане на всеки от нас. Той смята, че Ботев би се занимавал с нещо по-чисто и искрено от политика в днешно време и си го представя като народен будител.

Друг ученик, Дария Георгиева от Плевен, която участва със стихотворението “По Ботевски ще те обичам“, сподели, че за нея Христо Ботев е въплъщение на любовта. Той я вдъхновява с начина, по който говори за либето и родината. За нея той е безстрашен юнак и най-величавата личност в българската история, а думата, която би използвала, за да го опише, е "българин".

Конкурсът продължава да бъде важен форум за младите гласове, които изразяват своите идеи и усещания през стихове и есета, посветени на Христо Ботев и неговото наследство.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Хиновски

Пълната либерализация на енергийния пазар изисква сериозни подготвителни процеси

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. От опозицията гласуваха против. Вносител е Министерският съвет.  Проектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия от началото на 2024 г.  За битовите потребители това трябва да стане през 2026 г. Този важен..

обновено на 21.09.23 в 13:06

Младите – сега и преди: Как се променят ценностите?

В последните десетилетия светът се променя с изключителна скорост и с него се променят и ценностите, и представите на младите хора. Докато в миналите поколения младежите са следвали определени модели и структури в обществото, днешните млади хора се отличават със свои уникални характеристики и ценности. В “Нашият ден“ показваме гледните точки на..

обновено на 21.09.23 в 12:31
д-р Неделчо Тотев

Общинските болници не са незаменими, но в момента са необходими

Ролята на общинските болници в системата на българското здравеопазване е въпрос, който заслужава сериозно внимание, особено предвид последните промени в здравната политика на страната. Наскоро беше обявено, че ще бъде въведена нова методика за изготвяне на здравната карта на населението, като този път ще се увеличи броят на леглата за активно..

обновено на 21.09.23 в 10:30

Апликация за телефон ще разпознава инсулт. На какъв етап е разработката?

Инсултът е сериозно заболяване, което засяга хиляди българи всяка година. Над 45 000 души годишно се диагностицират с инсулт, а животът на над 5500 от тях завършва в болница. Статистиката не оставя съмнение – инсултът е нарастващ проблем в страната. На фона на тази тревожна статистика фондация МОСТ (медии, общество, семейство, традиции)..

обновено на 21.09.23 в 09:20

Защо домашното насилие е фокус на Световния конгрес по ехокардиография в София?

По повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември, София ще бъде домакин на XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика. Авторитетният научен форум ще се проведе от 29 септември до 1 октомври 2023 г. в хотел "Милениум", събирайки водещи експерти в областта на кардиологията и сърдечносъдовата..

публикувано на 21.09.23 в 07:25