Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иглика Трифонова: Ботев е уникален в българската история

| обновено на 02.06.23 в 10:05
Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС

В Деня на Ботев гост в студиото на "Нашият ден" е режисьорката Иглика Трифонова. Тя споделя своите мисли и възхищение към личността на Христо Ботев, като го определя като “уникален“ в българската история. Трифонова изтъква, че Ботев е не само поет, но и много творчески човек, чието творчество достига до “най-високите нива на литературата, а именно поезията“.

В предаването режисьорката подчертава високите стремежи и саможертвата, на която се отдава Ботев. Според Иглика Трифонова неговият живот може да се опише като “древногръцка трагедия“. Тя изразява възхищение към Ботев като личност, която вдъхновява и предизвиква мислене за възможностите на човека.

Освен мисли за личността на Христо Ботев в ефира на предаването Иглика Трифонова споделя и своето мнение за политическата ситуация в България. Тя изразява съжаление за “отблъскващите и ужасни сцени“, които се наблюдават в парламента, особено в последната седмица.

Режисьорката определя днешното време като “горчиво“ и предупреди за опасността от изразходване и девалвация на думите.

"Думите много девалвираха в това време на талантливи популисти, особено при политиците. Това е страшно изразходване на думи, на честност и на откритост. Хората, които извършват това кощунство с езика, не си дават сметка, че то неминуемо ще се обърне срещу тях“, посочва тя.

В интервюто Трифонова призовава за запазване на самообладание и приемане на прагматични решения. Тя подчертава важността на прагматизма в политически ситуации като тези, които наблюдаваме в момента. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирина Йорданова

Вкусни свещи

Да говорим за свещи и сладкиши в едно изречение не е необичайно, напротив – те си подхождат чудесно. Така смята и Ирина Йорданова, затова и започва да прави свещи, които приличат на десерти – и по аромат, и по текстура, и на външен вид. За да успее в това поприще, Ирина ползва опита си в кухнята, а впоследствие започва да работи в кухня професионално...

публикувано на 28.09.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Равенство между половете в професионално отношение – мисията не/възможна

Защо все още се налага да говорим за дамите – в случая в технологичния сектор, за общата ситуация, за различния професионален път? За това доколко и в други сектори ситуацията е подобна, за възможните мерки на национално ниво и проекти на неправителствения сектор, за бъдещето на съчетаването на личния и професионалния живот – коментират в ефира..

публикувано на 28.09.23 в 12:15

21-ва церемония за Международния ден на правото да знам

Днес отбелязваме Международния ден за достъп до информация и Международния ден на правото да знам. По този повод днес в 17:30 часа Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация в България. Това ще бъде 21-вата поредна церемония, а наградите за Деня на правото да знам се..

публикувано на 28.09.23 в 11:02
В Бонинската пещера на Деветашкото плато

Ели Иванова или за неизбежната връзка между програмирането и пътешествията (видео)

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното Блажна венчавка с хиляди сватбари на Бахамите В Армения се пази обувка с 1000 години по-стара от Хеопсовата пирамида Снимки: drumivdumi.com

публикувано на 28.09.23 в 09:24

Пламен Мирянов или какво е да си съвременен духовен будител (видео)

Арх. Пламен Мирянов се дипломира в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2013 година. През 2016 г. инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България...

обновено на 28.09.23 в 09:16