Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наука в гимназията

Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)
Снимка: Венета Гаврилова

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на младите изследователи е на високо академично равнище. Като цяло учениците са избрали актуални и не много популярни теми.

Три от авторките на отличения проект – осмокласничките Яна Шиварова, Екатерина и Калина Колеви – разказват за увлечението си по науката и работата си по проекта за пречистване чрез фотокатализа на вода, замърсена от органични багрила. В процеса на работата си те самите се запознават с проблема и влиянието му върху природата и човешкия организъм, с насоки и подкрепа от наставниците си избират метод за решаването му и провеждат експерименти, чрез които доказват ефективността на избрания метод.

Момичетата са ентусиазирани от възможността да работят върху реално съществуващ проблем и да запознаят и други хора с него, много ценят и съвместната си работа с учени от университета. Впечатлени са от подкрепата на съучениците си и достойното представяне на другите състезатели във фестивала.

Ели Стойкова, съоснователка на фондация "Сай хай", споделя: "Идеята на тези фестивали е да запознаят децата с практическото приложение на научния подход, да ги стимулират да прилагат знанията, които научават в училище, четат в учебниците, към реалния свят, към реални проблеми, реални неща, които са важни за тях, и с това искаме да направим и науката по-достъпна, по-практически приложима."

Към фестивалите на "Сай хай" вече са привлечени и ученици от прогимназиалния етап, също училища от още няколко области на страната, а амбицията на организаторите е до 2030 г. научни клубове да има в училищата в цялата страна.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35