Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румен Карамихалев:

Как да направим живота си еко(логично) и ико(номично) възможен?

Екологията трудно може да е успешна, ако не е свързана с икономиката

Румен Карамихалев
Снимка: Личен архив - ФБ, Румен Карамихалев

Как  може да направим живота си по-лесен, по-евтин и по-екологичен? Как да запазим връзката на човека с природата – в „Нашият ден“ разказва Румен Карамихалев. Той е бизнесмен, собственик на дом, който е хем екологичен, хем икономичен.

През последните години все повече говорим за екология и необходимостта да се съобразяваме с нея, но нейният разцвет ще настъпи, когато тя стане и икономична.

"Аз самият нямам идея как съм стигнал до това съчетание екологично и икономично. Може би е плод на моята работа. Близо 30 години работя за шведски международни компании. Културата там е доста по-различна“, споделя Румен Карамихалев.

И допълва, че е горд, че стоманодобивната компания, за която работи, на практика доказа, че може да е въглеродно неутрална.

"ТЕЦ-овете към момента са безпредметни. Първо са два-три пъти по-скъпи като цялостни производствени разходи, цикълът от откриване до закриване“, пояснява Румен Карамихалев.

В момента има възможност да бъдат използвани няколко милиарда евро безвъзмездни помощи, за да се облекчи този процес на преход към устойчива зелена икономика. Има достатъчно заявки за соларни и вятърни мощности.

Чуйте от пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20