Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Рентгеновите лучи"

Снимка: rilski.com

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков. Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на диагноза, екипната работа и кариерното развитие на младите лекари.

В поредното издание "За здравето" отговорихме и на редица слушателски тревоги: каква е дозата на облъчване при различните високотехнологични изследвания, има ли риск за здравето при използване на контрастни вещества, кои системи в организма трябва да бъдат редовно обследвани от скенер или ЯМР?

Доц. Пенков (на снимката) благодари на своите колеги от болницата, с които години наред работят в екип и отношенията им, прераснали в приятелски, невероятно позитивно влияят на работата. Говорихме за учителите по рентгенология, за влиянието на родителите при избора на професия. Към позицията на Марин Пенков (син на двама лекари) се присъедини и д-р Стефан Константинов – познат като бивш зам.-председател на БЛС, министър на здравеопазването, директор на болница. Той също изрази благодарност към своите родители-лекари, от които е наследил обичта и уважението към лекарската професия. На въпрос кое е преобладаващо в тяхната работа? – разочарованието или удовлетворението, и двамата медици бяха категорични, че положителните емоции на лекаря са незаменим източник на сили и енергия да помагаш на хората!

По повод Международния ден за борба с миастения гравис в предаването участва Ирена Нешовска – председател на едноименна фондация. Тя изтъкна своята болка от липсата на адекватна грижа за пациентите с това рядко заболяване, за които мускулната болка и скованост, когнитивните проблеми, задухът и редица други симптоми са всекидневие. В разговора бе изразена и надежда, че НЗОК и другите здравни институции ще помогнат в битката за качество на живот на страдащите от миастения гравис.

Традиционно поредицата "За здравето" преминава на "летен режим" от 10 юни до 9 септември 2023 г. В рамките на периода ще чуете 14 предавания под мотото "Избрано от програма "Христо Ботев". Слушайте ги, защото дори и при повторно излъчване има какво да бъде научено. Както казвам: темите за здраве никога не остаряват, стареем ние, хората!

Целият екип "За здравето" – музикалните редактори и тонрежисьори, редакторът Кирил Чобанов и аз, Стойчо Стоев, Ви желаем слънчеви дни, независимо къде ще ви намерим със своите избрани послания: на морето, в планината, на полето, в къщи...

Снимки: rilski.com
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35