Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров:

Новият рамков договор между БЛС и НЗОК ще промени философията на взаимоотношенията

Доболничната помощ да стане привлекателна и да е в интерес на пациентите

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз
Снимка: Български лекарски съюз

Българският лекарски съюз ще предложи подписването на новия Рамков договор да се случи, след като бъде приет бюджетът на НЗОК

Това каза в интервю за БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Той допълва, че делегатите на 75-ия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на ръководството за подписване на НРД 2023-2025 при конкретно определени на Събора параметри.

От съсловната организация очакват да има корекции в бюджета на НЗОК, преди той да бъде окончателно приет от парламента. Това са средствата, с които да се осигурят безлимитни диспансерни и профилактични прегледи, както и да се осигурят повече изследвания в извънболничната помощ.   

"Надяваме се, да продължи политиката за продължаващо финансиране на дейностите в извънболничната помощ“, посочва д-р Иван Маджаров.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД са средствата, с които да се осигурят безлимитни диспансерни и профилактични прегледи, както и да се осигурят повече изследвания в извънболничната помощ. В момента са заложени 18% увеличение.

Председателят на БЛК коментира, че трябва да се продължи стабилизиране на високотехнологичните дейности, комплексното лечение в болниците, както и осигуряването на необходимите средства там. Както и работата в доболничната помощ да стане привлекателна в интерес на пациентите. Не е необходимо да постъпват в болница, за да си правят елементарни консултации или изследвания.

Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.

"С този рамков договор, ако успеем да го подпишем след приемането на бюджета, се приемат доста нови неща, като философия на взаимоотношенията между БЛС и НЗОК“, пояснява д-р Маджаров.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финисаж - Крум Дамянов, ХГ “Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил

Финисаж в ефира

В Кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" се закрива изложбата на акад. Крум Дамянов – "Скулптура и процес" с творби и композиции на скулптора академик Крум Дамянов. Експозицията е нетрадиционна и показва освен готови завършени творби и моменти от процеса на изработването им. Дори ателието на големия скулптор – във вида, в..

обновено на 27.09.23 в 18:52
Мариета Бостанджиева и Борис Борисов

Натурални сапунени мечти

Независимо дали ще кръстя този текст сапунени мечти, сапунена ария или не дай си боже, сапунена опера, рискувам да откажа посетителите на страницата на програма "Христо Ботев" от четенето му. Смело поемам риска – така, както са направили Мариета Бостанджиева и Борис Борисов. Затова и сапунени мечти, при това натурални – защото за мен най-добре описва..

публикувано на 27.09.23 в 17:00
Юри Стайков и Росица Мутафчиева

Да отглеждаш семейна мечта

Гости в рубриката "Моето семейство" са любителите на екстремни спортове Юри Стайков и Росица Мутафчиева, които имат една обща "семейна мечта". Тя се появява съвсем случайно по време на семейна разходка на Росица с една от дъщерите им – Ива. Изгубени сред красотата на Троянския балкан и язовир "Сопот", двете случайно попадат на бившото селско училище в..

публикувано на 27.09.23 в 16:05

Моят род – моята сила

Промените са неизменна част от живота ни. Понякога те са изпитание, а друг път – награда. За една такава положителна промяна и плодовете от нейната реализация разказва пред Виолета Димитрова авторката Олга Михова, която съвсем скоро издаде своята нова книга – "Силата на семейството и рода".  В нея Олга Михова дава своята гледка точка за справяне със..

публикувано на 27.09.23 в 15:30
д-р Цветомила Дудевска

Медицинската общност призовава българите да обърнат внимание на белодробното си здраве

На 25 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на белия дроб .  Темата на тазгодишната кампания е "Достъп до профилактика и лечение за всички".  Кои са рисковите фактори за този най-голям вътрешен орган, който за съжаление е изложен на почти всички вредни фактори на външната среда, като се започне от мръсния въздух, изгарянето на..

публикувано на 27.09.23 в 15:25