Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

4
Снимка: Максим Бехар

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята".


"Вярно е, че любовта към една държава може да бъде създадена чрез нейната кухня, природа и хората. Тези три основни аспекта наистина оказват най-силно впечатление и върху туристите на Сейшелските острови, казва почетният консул на далечната държава Максим Бехар. - Освен на живописна природа и изключително гостоприемство на местните, посетителите се радват и на вкусна традиционна храна, която прави пътуването им още по-незабравимо.


В шестата си книга"Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята" пиарът споделя лесния начин за приготовление на 25-те му любими островни ястия,съчетаващи уникалните вкусове и аромати на креолската кухня със сейшелски продукти, които могат да бъдат лесно набавени и у нас, вкл. за Салатата на милионера или чътни от октопод.


Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България.

Той е проверил: всички продукти за сейшелски блюда могат да се намерят в България. Е, някои малко по-трудно, но ги има в специализираните гурме магазини.

Ето и рецептата за прочутата Салата на милионера
Продукти: 1 палмито (сърцевина от палма, има я консервирана), сок от 1 лимон, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. захар, 1 глава червен лук, нарязана на шайби, 1 с.л. пресен лук, сол, черен пипер, натрошен на едро.


С остър нож отрежете влакнестите слоеве на палмитото и всички твърди части, докато стигнете до нежното сърце. Ако е твърде голямо за обработка, разполовете или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на тънко и се държи в съд с половината лимонов сок и малко сол. Това ще спре салатата от окисляване и тя няма да потъмнее. Пригответе своя винегрет, като смесите/разбиете заедно лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамика. Отцедете палмитото и внимателно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер. Сервирайте винаги леко охладено. 

Снимки: Максим Бехар
Видеата са предоставени от Сейшелския туристически борд специално за БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от 100 участници във фестивала "Идеите, които променят света"

Националният фестивал за деца и ученици се организира за втора година от Националния университетски център за творчество и иновации към Софийския университет и фондация "Еврика". За събитието, което се проведе в Софийския университет, в рубриката "Всичко за образованието" разговаряме с д-р Даниел Александров, гл.ас. в Катедрата по философия...

публикувано на 07.06.25 в 16:48
доц. Александър Радулов

България е средно сеизмично активна територия

Земетресението е природно явление, което винаги е в състояние да покаже на човечеството своята безпомощност пред силите на Земята. В допълнение към факта, че всяко достатъчно силно земетресение може да унищожи цял град, то може да доведе и до други също толкова разрушителни последици, като цунами или вулканични изригвания. За това доколко..

публикувано на 07.06.25 в 12:30
Проф. Елисавета Наумова

Стволовите клетки – "гръбнакът" на живота

Разговор с проф. Елисавета Наумова, ръководител на специализираната клиника в Александровска болница. Опитният имунолог разказа за необятната наука и практика в областта на клиничната имунология, за постиженията в лечението на редки и автоимунни болести. Говорихме и за работата на клетъчната банка, частично и за правилата за донорство на клетки и..

публикувано на 06.06.25 в 09:08
Светилище Ескулап

Бутринт в Албания – нагледен урок по история

Кореспондентът на "Покана за пътуване" с базов лагер в Испания, но с адреси по целия свят – Бойка Велинова, този път обещава да ни разходи до Бутринт. Едно от историческите места в Албания, застинало сякаш в капсула на времето. Парченца от Древна Гърция, Римската империя, Венеция   и Османската империя са разхвърляни по хълма край едноименното..

публикувано на 06.06.25 в 08:50

Левът като обитател на кесията

Отправна точка в този епизод от предаването "Премълчаната история" е приетият преди 145 години Закон в Народното събрание на страната за създаването на левова парична система. Перипетиите преди, по време и след това събитие са обект на разговора ни с историците и икономистите професор Иван Русев от Варненския университет, с доцент Християн Атанасов,..

публикувано на 05.06.25 в 11:11