Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова книга на Николай Аретов

"Бленувани и плашещи" е най-новата книга на Николай Аретов, а подзаглавието е "Чуждите жени и мъже в българската словесност". 

Както сам авторът поясни, става дума за чужд произход и религия, но всъщност понятието "чужд" е по-широко разгледано в книгата. 

Темата, свързана със семейния живот и интимните преживявания в българското общество през XIX и началото на XX век, е интересна за широк кръг читатели. Аретов се е спрял на нормите, които определят тези отношения, а също на нравите в обществото. 

Приведени са множество примери, като освен свързани с литературата и културата, има и наблюдения от други области на хуманитаристиката и социалните науки. 

Една прелюбопитна книга, която разказва и за брачните и интимни преживявания на имена като Петко Славейков, Вазов, Ботев, Любен Каравелов и др.

Чуйте Николай Аретов.

Снимка – изд. Кралица Маб
По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Красимира Дренска

"Моменти" – изложба на художничката Красимира Дренска в галерия "Контраст"

Живеещата в Швейцария художничка Красимира Дренска представя най-новите си произведения на родна земя, в софийската галерия "Контраст". Изложбата се нарича "Моменти" и включва прецизна селекция от големи серии цветни композиции и черно бели рисунки – близо 40 на брой, които продължават присъщите ѝ търсения на една интелектуална игра с пластичното..

публикувано на 27.09.23 в 16:16

Нощни срещи с европейската литература

На 27 септември София и още 15 населени места в страната ще станат част от европейската инициатива "Нощ на литературата". В многобройни читателски гнезда актьори ще четат откъси от книги носители на Наградата за литература на Европейския съюз и други подбрани произведения. В същата нощ подобни четения ще има и в още няколко европейски..

публикувано на 27.09.23 в 15:33

Робът е предател, свободният човек не е

Проф. Георги Дюлгеров – тази институция в българското кино, както го наричат всички , представи на "Златна роза" 2023 новия си филм "Записки по едно предателство" . Той е вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и цели да репродуцира смъртта на Георги Бенковски, но и да припомни кой е той всъщност. Разказът..

публикувано на 27.09.23 в 15:01

Българин е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство

Стефан Стоянов има дългогодишна кариера като артмениджър и съветник в света на съвременното изкуство. От началото на годината той е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство, който се смята за прозорец към Централна и Източна Европа. Тази година на панаира бяха представени 61 галерии от 20 държави и повече от 150 художници...

публикувано на 27.09.23 в 08:45

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза" . Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на..

публикувано на 26.09.23 в 17:53