Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тодор Костадинов:

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател Тодор Костадинов се завръща със сборник разкази "Ничия: Трите начина на Мариана". Тези 16 разказа за Пловдив са почти истински истории, някои от които авторът е сънувал, други са измислица, а трети са автобиографични. 

"Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, защото спрях да пиша през 1989 г. и започнах да пиша отново 2019 г. Тази книга съдържа 16 разказа, половината от които са писани в периода 1986 - 1989 г., а другата половина в периода 2019 - 2022 г. Реално между тях лежат 30 години мълчание“, споделя в "Нашият ден“ Тодор Костадинов.

Непретенциозен в стила си, но верен на силния си авторски почерк, Тодор Костадинов споделя, че "по времето на комунизма всеки човек по различен път се опива да избяга от действителността. Личното бягството на писателя тогава са литературата и писането и там той намира някаква свобода и някакъв смисъл, за да каже нещо, макар и не директно. След това свободата беше в самия живот, който стана по-интересен .Нямаше нужда да се бяга в литературата, защото човек можеше да е свободен и без да пише".

"В бизнеса срещнах далеч по-интересни и по-достойни хора, отколкото в литературата“, посочва писателят. И допълва, че писането е модерно в момента. "Но в цялото това море от писатели не останаха сякаш читатели".

В момента писателят работи по новата си книга, която е озаглавена "Анти-некролози".

"Тя не е книга с очерци или документални спомени. Тя е книга с разкази и в нея се връщам към спомените си към случки и събития, преживявания с хора, които ги няма и които по някакъв начин са оставили някаква следа в живота ми. Това е книга за приятели и писатели, някои с паметници, други – без. Написах за Дончо Цончев, за Вера Мутафчиева, Николай Хайтов, Любен Дилов, Антон Дончев“, казва писателят.

В рамките на "Вечери на кръста" на 15 юни 2023 г. ще бъде представен сборникът разкази "Ничия: Трите начина на Мариана" в Народно читалище "Пенчо Славейков" 1921.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Тодор Костадинов е роден на 4 август 1959 г. в град Сунгурларе, Бургаско. Животът му е свързан с Пловдив, където завършва Математическа гимназия и записва българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". През 1984 г. завършва същата специалност в СУ "Климент Охридски". Работил е като учител по литература в Кремиковци. От 1986 до 1992 г. работи като журналист в различни вестници и списания. От 1990 е собственик на рекламна агенция и издателство. Негови творби са превеждани на руски, чешки, полски и английски езици.

Снимки – личен архив и изд. Сиела

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10