Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не можеш два пъти да влезеш в една и съща игра

Допреди социалните мрежи компютърните игри бяха сочени като едни от големите крадци на време при възрастни и подрастващи.
Ефектът на зарибяването, разбира се, далеч не е за подценяване, а причините понякога да хлътваме във въображаеми светове и роли е и в добре написания сценарий (има немалко игри като "Вещерът", които тръгват от книга и такива, които се превръщат във филми за голям екран като Assassin's Creed или пък в свърхуспешен сериал като "Последните оцелели".)

За ролята и значението на литературата в игрите разговаряме с проф. Миглена Николчина, която преподава в магистърската програма "Дигитални медии и видеоигри" към ФЖМК на Софийския университет.

"За разлика от четенето, което можем да вършим разсеяно, играенето изисква концентрирано внимание, защото, ако пропуснем даден детайл, ще променим цялостната картография и действието ще поеме в определена посока, изтривайки цял един набор от възможности.

При игрите има и известно противоречие между алгоритъма и наратива – едното е бързо, повторително и настоятелно, а сюжетът понякога изисква да спреш, да се вгледаш, да прочетеш."

В предаването "Литературата. Начин на употреба" отправяме бегъл поглед към богата, многослойна картина на видеоигрите, с уточнението, че говорим за онези, които по думите на проф. Николчина са "сплав от литература, театър и кино, в които по съществен начин са включени музиката и визуалните изкуства, които въвличат играча в решаването на артистични, морални и интелектуални дилеми и във всичко това не забравят, че са удоволствени и че удоволствието им предполага взаимодействие на всички наши способности".

Професор Миглена Николчина преподава в Катедра по теория на литературата и в програмата "Дигитални медии и видеоигри" към СУ "Св. Кл.Охридски". Изследователските ѝ интереси включват взаимодействието на литература, философия, политология и игрознание. Авторка е както на научни изследвания, така и на книги с поезия и разкази. Наред с диалозите с Еньо Стоянов и Николай Генов, по темата на видеоигрите е публикувала статията "Time in Video Games: Repetitions of the New").

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото.  Втората книга "Къде съм?"  или уроци за..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни сет от 22 песни с хитове на 'Бийтълс" и парчета от соловата му кариера.  Макар да обяви концерта..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др. Новият сборник на Института за..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в буквата "А".  Признатият документ обезсилва завещание от 2010 г., открито в дома на певицата в Детройт..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  В светата обител се съхраняват ръкописи, старопечатни книги,..

публикувано на 04.12.23 в 12:30