Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене

С България в сърцето

Еврейския квартал в София, автор Нахум Гилбоа-Перец
Снимка: архив в. Еврейски вести

Започнах този епизод от радиоенциклопедията "Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене" с думите на о.з. полковник Йосиф Илел, военен историк и през 2001 година, когато говорих с него, директор на Еврейския исторически музей. Разговорът с Йосиф Илел е част от предаването "Етноси", посветено на 3 март, което се пази във фонда на БНР. Разказът на полковник Илел ще присъства в нашата история, която съм нарекла "С България в сърцето". Той разказва с патос и вълнение за българските воини от еврейски произход, участвали във всички войни, които води България и за тези, които загиват като герои на бойните полета. Предстои ни да навлезем и в пъстротата на еврейския квартал от предосвобожденска и следосвобожденска София. Шумът е навсякъде, магазините са отворени, купувачите са много и пазарлъкът върви. Малко отстрани са насядали старците, които прекрасно е описал П.Ю. Тодоров, като същи камъни, които всичко знаят, през всичко са преминали, на нищо не се учудват, мъдростта е с тях и заради това имат правото да се забавляват, гледайки как новите поколения вървят по техния път или си проправят нов.

Ще стане дума и за това как се развива еврейската общност, защото има благоприятна почва за това. Увеличават се училищата, детските градини, социалните центрове и благотворителността, разбира се. Ще научим как във времето общността напуска границите на еврейския квартал и става равноправна част от големия и шумен град и държава. В София се строи най- голямата синагога на Балканите. Защо? Та нали еврейският народ предпочита да държи свещените книги близко до себе си, та когато започнат гоненията срещу него да тръгне веднага, за друго, по-спокойно място. Какво ни казва общността, която строи със собствени средства и дарения тази импозантна сграда? Казва: "Ние сме спокойни и сигурни на тази земя и знаем, че можем да заявим своето място в България, издигайки за векове напред този молитвен дом." На 9 септември 1909 година, когато синагогата се освещава, всички магазини в София са затворени, а софиянци, без значение от вяра и етническа принадлежност, празнуват заедно със своите съграждани-евреи. Иванка Гезенко, експерт в Държавна агенция "Архиви", ни разказва и тази история.По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята. Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в..

публикувано на 08.12.23 в 16:30
Анна Мария и Георги Еленков

За децата в конфликт със закона

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления. За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите..

публикувано на 08.12.23 в 15:05

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли..

публикувано на 07.12.23 в 09:15

Бургас в историята, в културата и в историята на културата

Предаването е посветено на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са..

публикувано на 06.12.23 в 17:15

PISA 2022 – провалът е налице, какво правим

На 5 декември бяха обявени резултатите от последното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) от 2022 г. с акцент върху математическите умения на 15-годишните. Изследването е разработено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като международно стандартизирано оценяване на функционалната..

публикувано на 06.12.23 в 08:00