Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ехо от фестивала "Приятелството – смисъл и спасение"

Снимка: @alef.center

За 10 пореден път Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" организира Международен младежки литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Преди две години тази инициатива бе надградена и се превърна в част от програмата на фестивала "Приятелството – смисъл и спасение". И едва ли има по-подходящо място за провеждането му от Бургас - градът, който, освен с прочутите си поети, се слави и като първия в България със свой площад, наречен "Толерантност". И това не е случайно. Тук от стари времена живеят заедно гърци, турци, евреи, българи, арменци, руснаци, роми. Когато преди 80 год. над бургаските евреи надвисва заплахата от депортация, останалите техни съграждани – без оглед на етническия си произход, заедно се изправят срещу тази заплаха и не допускат приятелите и съседите им да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Как и кога приятелството се превръща в смисъл и спасение и може ли спасението на българските евреи да се утвърди като модел на поведение – за всичко това разговаряме в "Познати и непознати". Наши събеседници са писателката Мария Касимова-Моасе като лектор в творческата работилница, организирана за участниците в литературния конкурс и десетокласничката Ана Мария Борисова от София като автор на разказа "История за мрак и светлина". Какво като чувство и изводи остава у участниците – с това започва разговора ни.


Участници във фестивала бяха политици, поети и писатели, граждански активисти. "Имаме огромна необходимост да говорим точно за тази история" – каза вице президента Илияна Йотова, под чийто патронаж се проведе научната конференция "Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес". "Не само заради познанието на историческите факти – продължи г-жа Йотова, а да търсим проекцията на тези факти днес. Този език на омраза ... крайно време е да спре защото след езика на омразата идва отрицанието. ... Ако слушаме днес младите хора, те не искат да живеят в общество, което е толкова разделено, и в което вместо да се говори за градивност и бъдеше, за техните проблеми ... се раздира от конфронтации и ненужно разделение"

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


А дали спасяването на българските евреи може да се превърне в утвърден модел на поведение и житейска позиция; какви са мотивите и как намират вдъхновители за такова поведение – чуйте отговорите на самите млади хора.

Винаги когато се говори за уроците от историята, които не бива да се повтарят никога вече, е добре да се слушат и мъдрите хора. "Младежта днес е много различна. Много информирана, но не от живота, а от интернет. Тези младежи, които виждаме днес тук – млади  хора от 9 страни, не е съвременната младеж...

Младите хора си приличат – няма българчета, франзузойчета, няма англичанчета – еднакви са всички. Няма как да се променят, а и защо да се променят. Това е тяхното време. Но не е лошо да поглеждат и към нас, има какво да им дадем. Можем да им дадем пример. Само с личен пример, не става с налагане" – казва поетът Недялко Йорданов.


Това събитие е свече 10-годишна традиция. Затова Алберта Алкалай (председател на ЦЕБС "Алеф") заслужава поздравление. Важно е, че тя работи с млади хора, които не са свързани с еврейството и еврейската история. Те сами са изследвали събития и факти, за които малко днес се говори. Това е най-силния аргумент за съществуването на подобни инициативи. Те продължават, те пазят паметта" казва Виктор Меламед от Американския еврейски комитет. Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Силно впечатлен от представянето на младежите в конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" е и поетът, писателят и  журналистът Румен Леонидов. "За мен конкурсът е една вълшебна школа по хуманизъм. Във времена когато сме отрекли отдавна фашизма и комунизма, но се надига фашизмът чрез комунизма, е много важно децата да се ориентират в миналото, а не само да гледат към бъдещето – те са свързани и като понятия и като духовна връзка. Най-важното е да се научат да се отричат от насилието, от липсата на свобода и от липсата на избор. Разказите стават все по-интересни, децата се учат не само на история, на хуманизъм, но и да подбират и да разсъждават върху фактите". Чуйте останалата част от интервюто в звуковия файл.


Дни след фестивала "Приятелството – смисъл и спасение" неговият отзвук отеква и в равносметката, която си  правят и организаторите от "Алеф"; и участниците.


Снимки: Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23