Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков

Украинско спокойствие, имиджови щети за Русия и "пробити" български служби

Опита за преврат в Русия, ситуацията в Украйна, както и политическите сблъсъци в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, току-що завърнал се от Украйна.

Украйна днес

"Това, което видях с очите си в Киев тези дни, е спокойствие, разбира се, във военновременен режим, но на първо място, видях висок боен дух, дори и в цивилното население. В същото време спокойствие и увереност. В момента у хората там сякаш няма никаква тревога. Защото Русия не може да унищожи никакви техни ключови обекти. Това е и големият имиджов проблем за Русия и руската армия сега. Там са изхарчени милиарди долари, равни на трилиони рубли за разработване на едни изключително мегаломански проекти, които се оказва, че на практика няма нищо велико от технологична гледна точка. Руските технологии са напълно уязвими за съвременните Западни системи и най-вече за системата "Пейтриът", която в момента охранява Киев.

На практика Русия разбра, че санкциите работят и не могат да развиват технологиите си без Западни системи, както и че не могат да развиват икономиката си напълно самостоятелно. Това е мираж, утопия, която не се е случила и съществува само на документи. Без западни технологии не може да бъде произведено нищо изцяло руско, така наречено "високотехнологично оръжие".

Украинските служби публикуват постоянно какво са намерили в падналите руски дронове и самолети. По този начин става ясно, че без Западни технологии нищо не може да се произведе в Русия.

Колкото до гражданите на Киев, сякаш вече са привикнали към военновременния режим на живеене. Те приемат много по-спокойно и делово рисковете, ситуацията, ограниченията и в същото време се настройват на чисто работен режим.

Разбира се, такъв конфликт няма как да не остави огромни психологически поражения и травми. Но при едни хора мобилизацията работи по един начин, при други – по друг. Има и много хора, видимо травмирани, но това е нормално в такава ситуация. Много важно е да напомним, че това не е война, в която едни лоши хора са нападнали други лоши хора. Това е война, в която Русия нападна суверенна държава."

Опитът за преврат в Русия

"Аз бих го нарекъл военен бунт. Защото това е една частна армия, която се оказа финансирана изцяло от държавата, по думите на президента Путин. Имиджът на Русия и руската армия пострадаха не само от това, че такова войнишко въстание започна, но и заради още нещо. В нощта, в която започна така нареченият "поход" или войнишко въстание на Пригожин, тогава сирените в Киев обявиха четири пъти въздушна тревога. Всяка една тревога е между 45 минути и час и половина-два. За цялата тази атака имаше само едно попадение.

В момента никой не може да каже каква е ситуацията в Русия откъм обществена подкрепа, тъй като, ако погледнете данните на социологическите агенции в Русия, няма да видите някакви фрапиращи процеси на неодобрение. От друга страна, е народната социология, а в случая какво видяхме на видеата от войнишкото въстание – хората си правеха селфита с войниците на Пригожин, посрещаха ги и и ги изпращаха с одобрение. Това означава, че има сериозен проблем. Явно конформизмът и даването на социално приемливи отговори от страна на гражданите при социологически проучвания обяснява това невидимо несъгласие, което очевидно има в Русия и тлее в руското общество. Ще видим тепърва дали всичко това ще отслаби и без това слабия боен дух на руската армия."

Отношението на украинците към България

"Отношението е изключително позитивно. Тоест, нашият диалог тук – няма да изнасяме за Украйна, нито един патрон няма да стигне там и други такива, тези неща в Украйна хората ги гледат от различен ъгъл. България за тях е приятелска държава, която помага, чиято военна продукция стига до там и те смятат България за свой съюзник. В малко по-задълбочени разговори, разбира се, има някои горчиви изводи от коментари на доскоро управлявали премиери и на президента ни, но като цяло за украинците е много важна военната помощ, която им даваме, въпреки откровената демагогия в България на тази тема."

Опитът за преврат в Русия и опитът за преврат в българската прокуратура

"Асоциацията, която направих от тези две неща, е за изключително фалшивото и показно отношение към видимите опити на руско влияние у нас. Имам предвид разследването на взривовете във военните ни заводи, което така и си остана недоразследвано. Въпреки че имаше много информация и от "Белинкат", прокуратурата не направи нищо. Имаше през годините един много фалшив евроатлантизъм в нас, а в същото време у нас не се разследват основни неща. Едно от които е проектът с разширението на "Турски поток" през България. Това беше един от най-бързо построените в света проекти за такива линии с най-много нарушения на закони и наредби в час и в минута. Помним как една руска телевизия пусна подигравателно видео как тогавашният премиер Борисов се привежда леко до руския президент Путин и му показваше на телефона си колко бързо напредва разширението на "Турски поток". Напомням това, защото именно "Турски поток" позволи на Русия да започне войната в Украйна.

Това е изключително важен тест, когато някои наши политици говорят за евроатлантически ориентирани български служби и прокуратура – аз винаги поставям въпроса – къде бяха ДАНС и прокуратурата, когато се нарушаваха наредби и закони у нас с построяването на "Турски поток". Защото това е истински важен корупционен проект. А не да арестуваш един пенсиониран военен, който с телефона си е снимал монитори с някаква класифицирана информация и я е давал на руското посолство. Да, това е нарушение, но истинското изпитание е да се разследва и наказва корупцията на най-високо ниво. С всичко това казвам, че сме пробити и като прокуратура, и като служби, и като финансово разузнаване, и като данъчна администрация. Така че и в случая с "Турски поток" и в "Осемте джуджета", и в много други случаи диагнозата е пълна липса на защитни механизми и имунна система в държавата ни, както и политическо овладяване и директна политическа употреба на службите. Навсякъде в тези звена се имитира дейност, но когато стане дума за разкриване на политическо влияние по върховете на властта, те са безпомощни."

Чуйте целия анализ на Николай Стайков в звуковия файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14