Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов

За красотата на музиката, магията на пианото и пътя към недостижимото съвършенство

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, изнасял рецитали и камерни концерти на международни сцени, солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти и популярен на петте континента, Людмил Ангелов безспорно е един от посланиците на българската култура зад граница.

"Всеки музикант, който е доказал себе си след дълги години по международните сцени, има моралното задължение да обърне внимание на следващото поколение“, казва в интервю за "Нашият ден“ маестро Людмил Ангелов.

За четиринадесета поредна година проф. Людмил Ангелов ще обучава 15 млади пианисти в своя клавирен майсторски клас в Нов български университет. Най-младите участници са на 14 години. Редица от участниците в майсторския клас на маестро Ангелов са носители на лауреатски звания и първи награди на международни музикални конкурси. Сред тях са Теодор Базов и Борис Узунов. 

Майсторският клас ще достигне своята кулминация с гала концерт на 15 юли от 19 ч. в Камерна зала "България".

"В историята повечето от големите, от ярките имена в света на пианото са се изявявали от много крехка възраст и са показвали своите заложби и своя талант. Много е важно кой ще поеме тези перли, кой ще ги обработи, кой ще ги направи. Така че първите детски педагози, те са разковничето към успеха“, споделя маестро Ангелов.

Той допълва, че онази красота, която ни е омагьосала, е красотата на музиката, защото тя е винаги неповторима. Все път едно изпълнение е единствено и уникално в момента, когато то протича на сцената. 

"Вместо отрано да обучаваме сексуално децата, какво по-хубаво от това да ги вкараме в духовността, в изкуството. Не само музиката, не само пианото. Именно това е ценното, че те, свирейки на един инструмент, се докосват и отварят един прозорец към един невероятно красив свят, който е музиката. Навлизайки в този прекрасен свят на музиката, тези деца са спасени. Рано или късно тяхната душа ще изгрее, защото вярвам, че ги учим на неща, които са хубави и които ги правят по-добри хора“, казва още маестро Ангелов.

Целия разговор с маестро Людмил Ангелов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55