Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да се справим с хранителните отпадъци?

Снимка: архив

Дръзки идеи за по-добър живот в условията на променящ се климат е предложението на младия експерт Рукийе-Айше Егели за справяне с хранителните отпадъци.

В рамките на предаването "Нашият ден" младият експерт Рукийе-Айше Егели сподели своите необичайни идеи за борба с проблема на хранителните отпадъци.

Тя отбеляза, че хранителните отпадъци са проблем, с който всички се сблъскваме в един или в друг момент, но не всички обръщат необходимото внимание върху него.

През хакатона на Panda Labs Рукийе-Айше и нейният екип се фокусираха върху специфичен аспект на проблема – отпадъците, които възникват при производството на студено пресовани масла. Те откриха, че тези отпадъци, които се получават след изстискването на мазнината от семето, не се използват и пропадат.

Егели и нейният екип представиха нестандартно решение на този проблем, като предложиха използването на тези отпадъци като източник на протеин за други хранителни продукти.

Конкретно те създадоха високопротеинов сладолед, който би могъл да използва тези отпадъци и по този начин да бъде полезен за хората, които се интересуват от опазването на околната среда и се стремят да водят природосъобразен начин на живот.

С този продукт Егели и нейният екип целят да съчетаят две групи хора – тези, които се интересуват от проблема на хранителните отпадъци и опазването на околната среда, и онези, които са активни и търсят високо ниво на протеин в хранителните продукти, които консумират.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Никифоров

Риби и рими край вировете на Скът

В рубриката "Лятото на ловеца и риболовеца" в "И рибар съм, и ловец съм" гостува една изключително интересна и колоритна личност – поетът Димитър Никифоров.   Израснал край вировете на река Скът, той еднакво добре улавя и рибите, и римите, за което има доста какво да разкаже.  Какво си казаха тримата с водещите Росен Мирчев и Асен Масларски..

публикувано на 08.09.25 в 16:30

Посвещава се на 130-годишнина на Организираното туристическо движение в България

Предаването представя августовския брой на списание "Лик", което предлага на читателите тематична хронология на туризма у нас – от първия Национален туристически събор през 1958 г. в Нюгола до развитието на организираното туристическо движение през десетилетията. В предаването участват социалният антрополог Харалан Александров, председателят на..

публикувано на 08.09.25 в 14:26
Павлина Върбанова

Павлина Върбанова: Много по-важно е да притежаваме житейска грамотност

Днес отбелязваме Международния ден на грамотността. Той е създаден от ЮНЕСКО през 1966 година по препоръка на Световната конференция на министрите на образованието за изкореняване на неграмотността, проведена в Техеран. Целта е да се напомня за значението на грамотността в живота на хората и обществото. Според ЮНЕСКО грамотността допринася за мира,..

публикувано на 08.09.25 в 10:04

Птиците на Сакар

Този текст не е за птиците на Сакар, но името му, освен че звучи прекрасно поетично, отдалеч ни насочва към меката златна светлина на южния Сакар, където, казват, биоразнообразието е изобилно, но също така отлежават плътни и ароматни вина. И напоследък е много сухо. От няколко години винарни в района, чийто брой постоянно набъбва, се включват в..

публикувано на 07.09.25 в 10:20

Както свидетелства Христовият ученик Йоан: "Бог е любов"

Евангелското четиво от неделята преди Кръстовден разкрива пълнотата на тази любов: "Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който повярва в Него да не погине, а да има живот вечен.” Проявената към нас любов чрез въплъщението на Сина Божи и кръстната Му смърт превъзхождат човешкия разум, тя се възприема със сърцето...

публикувано на 07.09.25 в 09:25