Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да се справим с хранителните отпадъци?

Снимка: архив

Дръзки идеи за по-добър живот в условията на променящ се климат е предложението на младия експерт Рукийе-Айше Егели за справяне с хранителните отпадъци.

В рамките на предаването "Нашият ден" младият експерт Рукийе-Айше Егели сподели своите необичайни идеи за борба с проблема на хранителните отпадъци.

Тя отбеляза, че хранителните отпадъци са проблем, с който всички се сблъскваме в един или в друг момент, но не всички обръщат необходимото внимание върху него.

През хакатона на Panda Labs Рукийе-Айше и нейният екип се фокусираха върху специфичен аспект на проблема – отпадъците, които възникват при производството на студено пресовани масла. Те откриха, че тези отпадъци, които се получават след изстискването на мазнината от семето, не се използват и пропадат.

Егели и нейният екип представиха нестандартно решение на този проблем, като предложиха използването на тези отпадъци като източник на протеин за други хранителни продукти.

Конкретно те създадоха високопротеинов сладолед, който би могъл да използва тези отпадъци и по този начин да бъде полезен за хората, които се интересуват от опазването на околната среда и се стремят да водят природосъобразен начин на живот.

С този продукт Егели и нейният екип целят да съчетаят две групи хора – тези, които се интересуват от проблема на хранителните отпадъци и опазването на околната среда, и онези, които са активни и търсят високо ниво на протеин в хранителните продукти, които консумират.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Райна Манджукова, Нина Цанева и Милен Митев

Заедно в подкрепа на българските културни дейци зад граница

Днес в 14 ч. в сградата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) ще се проведе учредително събрание на Асоциацията на българските културни сдружения в чужбина. Инициативата ще обедини усилията на българските културни организации по света и ще създаде платформа за по-ефективна връзка между институциите. От 22 до 25 юли във..

публикувано на 29.07.25 в 09:35

Хармония чрез храна: практическо въведение в Аюрведа

Днес Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас ще бъде домакин на вдъхновяваща и практична среща с древната мъдрост на Индия. Темата е как храната може да се превърне в най-мощното ни лекарство. Поводът – безплатна лекция на един от водещите преподаватели по Аюрведа в България – Юрий Ковачев. Началото е в 19:00 ч., а входът е свободен...

публикувано на 29.07.25 в 09:27

Космосът говори: Слушаме ли правилно?

Ratio отправя покана за събитието "Космосът е голям и живот дебне отвсякъде", посветено на търсенето на живот извън Земята, което ще се проведе днес в София. На сцената ще излязат двама изключителни експерти, които ще представят различни перспективи по темата. Това са д-р Веселин Костов – астроном и изследовател от NASA, и Петър Ефтимов – биолог и..

публикувано на 29.07.25 в 09:17
Стела Николова и Доналд Байфийлд

Един растителен ресторант

Стела Николова учи Сценични изкуство в Щатите, откъдето се връща преди няколко години заедно със съпруга си Доналд Байфийлд. В София двамата създават ресторант за веганска храна, който бързо се разраства. Какви са ползите от храненето с растителни продукти, как веганското меню снабдява човешкия организъм с протеини и как се изработват рецептите..

публикувано на 29.07.25 в 08:35
Владимир Митев

Владимир Митев за ситуацията в Близкия изток

Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..

публикувано на 28.07.25 в 15:25