Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Света великомъченица Марина

Снимка: БГНЕС

Честит празник на св. Марина. Всеки ден от църковната година е посветен на един или няколко Божи угодници, избрали Христос, пред възможността да живеят в свят без неговата истина. Днес честваме света Марина, девойка, дъщеря на езически жрец, възпитана в идолопоклонство. Тя живее в Антиохия, през III век, когато в римската империя се преследват християните и се почитат езическите богове. Тогава мнозина от християните бягат и живеят в пустините и планините. Има обаче и някои останали в града и под образ на просяци се движат свободно и тайно разпространяват словото Божие.

От един такъв християнин още дванадесетгодишната Марина чува за Господ Иисус Христос и като се запознава с Неговото благовестие пожелава да се кръсти, но нито в града, нито в околностите му няма свещеник, който да извърши тайнството.

Марина започва открито да проповядва за спасителя и така тя посреща първите си гонения и несгоди от собствения си баща. Познала истините на Христовата вяра, тя още не е кръстена, когато се налага 16-годишна да защити вярата си. Това се случва, когато в околностите на града тя среща управителя на провинцията Олимврий, който отива в града, за да съди християните.

Необикновената красота на Марина поразява управника и той влиза в разговор с нея за потеклото й, с идеята да я вземе за съпруга. Марина не скрива и това, че вярва в Бога на християните и че желае да се кръсти. Като чува управителят заповядва на войниците си да хванат Марина и да я водят след него в града, без обаче да й навредят, защото се надява лесно да склони младата девойка да се отрече от християнската си вяра. На следващия ден Марина е доведена на съд, като ласкаво управителят  й казва:

“Виждат боговете, че жаля твоята младост и искам да те спася. Послушай ме, принеси жертва на боговете. Ще ти дам богати дарове и така ще устроя съдбата ти, че ще ти завиждат твоите връстници“.

Девойката твърдо отказва и отново изповядва вярата си в Христос. Управителят започва да увещава Марина, като се старае ту да я склони чрез обещания, ту да я сплаши чрез закани. Всичко обаче е напразно. Девойката отговаря: “Аз искам да остана вярна на моя Бог, Който доброволно е пострадал за мен. Ти няма да ме сплашиш чрез закани, защото сред страданията ще ме укрепи оня, на когото се уповавам“. Разгневен от тоя отговор, управителят заповядва да подложат на мъчения Марина и да я затворят в тъмница. Няколко дни продължават издевателствата върху момичето, а тя с всеки изминал ден става все по-твърда във вярата си. Безсилен от проявената храброст от страна на Марина управителят я осъжда на смърт.

В предсмъртния си час Марина се обръща към събралия се народ и го увещавала да познае истинския Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След като отправя молитва за всички присъстващи се удостоява да види Самия Христос и да получи кръщение, чрез кръвта си.

Християните почитат мъчениците на вярата не самоцелно, а само във връзка със Спасителя. Не бива да забравяме, че Бог ни е дал свободата на избор, „…който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“.

Спасителят никога не принуждава никого за нищо, защото човекът е създаден със свободна воля и сам избира да бъде или не с Бога.

Църквата е отворена за всички, всеки може да изповяда Христос и да влезе в нея, всеки би могъл, при действие на Божията благодат и следването му дори да възрастне до светец. Затова не е редно да си избираме този или онзи светец, защото помагали за едно или за друго. Всеки може да стане наш застъпник пред Бога, но почитта към светците без Бога лесно може да се превърне в идолопоклонство.



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32