Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разказвачът и смъртта

Снимка: Pexels

Да разказваш значи да отлагаш смъртта, това всъщност прави Шехерезада, това изглежда прави и всеки писател, съзнателно или безсъзнателно. Но един ден и писателите се уморяват от този своеобразен танц и текстовете им стават отворени в един смисъл, но затворени в друг - инстанцията Автор, с която остават свързани тези текстове, вече я няма и те са обречени да се скитат безродни из читателските съзнания.

Ако се запитаме, както е направил Мишел Фуко в есето си от 60-те "Какво е автор?", може да се окажем заплетени в сложни обяснения без ясен отговор. А такъв има ли изобщо? Синтезирано казано – писането повлиява живота, а животът повлиява писането. В плана на авторството – писателят прави текстовете, а текстовете правят писателя.

Кормак Маккарти, сочен за един от най-забележителните американски писатели, почина неотдавна. Познат в България предимно заради преводите на филмираните му романи – "Пътят", "Няма място за старци" и "Кървав меридиан", Маккарти остави литературно наследство от 12 романа и силно поляризирана читателска аудитория.

Но кой е той всъщност и какъв – неговият писателски танц със смъртта?

Чуйте повече в разговора с писателите Александър Христов и Владимир Полеганов


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото.  Втората книга "Къде съм?"  или уроци за..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни сет от 22 песни с хитове на 'Бийтълс" и парчета от соловата му кариера.  Макар да обяви концерта..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др. Новият сборник на Института за..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в буквата "А".  Признатият документ обезсилва завещание от 2010 г., открито в дома на певицата в Детройт..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  В светата обител се съхраняват ръкописи, старопечатни книги,..

публикувано на 04.12.23 в 12:30