Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното читалище "Иван Вазов" в Хисаря: Културни корени и съвременни измерения

| обновено на 24.07.23 в 13:03
Театролна постановка на сцената на читалището
Снимка: chhisar.weebly.com

Народното читалище "Иван Вазов" в Хисаря е свързано с дълга и богата история, започнала през далечната 1904 година. Тогава учителят Никола Младенов, заедно с няколко ентусиасти, започнаха читалищното дело в града. През годините читалището претърпява различни промени и развива активна дейност, като неговото име е свързано с патриарха на българската литература - Иван Вазов.

От разговора с Дарина Милева, библиотекар в читалището, в “Нашият ден“ научаваме, че Вазов е бил чест гост на Хисаря и често е прекарвал там времето си с приятели, наслаждавайки се на минералните бани и красивата природа. Хисарчани го обичали и му изразявали признателност за това, като решили да нарекат своето читалище на негово име.

През 1904 година, със съгласието на самия Вазов, читалището променя своето име на "Народно читалище Иван Вазов". Той изпращал книги на читателите им, които те приемали като скъп дар.

През годините, читалището развива множество активности и инициативи. В него съществува театрален състав, който в последствие се премества в новата сграда през 1984 година и продължава да създава постановки през всяка театрална сезона. Лятото е периодът на най-активната дейност на читалището, когато се провеждат театрални празници. Град Хисаря също отбелязва своя празници през месец юни.

Автограф на Иван Вазов

Читалището "Иван Вазов" продължава да бъде важен център на културния и образователен живот на Хисаря и да възпитава поколения читатели и културни дейци, съчетавайки традицията със съвременните потребности и интереси на общността.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01