Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Петров: Възстановчиците и техните усилия за оживяване на древната история

Ролята на хората, които се занимават с историческа реконструкция, или възстановчиците, е изключително значима в нашето време, казва Милен Петров, бивш военен, историк, художник и възстановчик. Той споделя в ефира на “Нашият ден“, че тяхната основна цел е да пресъздадат и оживят историята, да я покажат на хората такава, каквато тя е била в миналото, но през погледа на съвременните хора. И да направят това по най-правилния начин, съобразявайки се с историческите извори и факти. “По няколко начина набираме информация за това какъв е бил животът на хората в историческите епохи“, разказва още г-н Петров и пояснява: 

"На първо място са писмените извори, които ни предоставят документални свидетелства за събития и обичаи от отминалите времена. Те са като пътеводител за нас, възстановчиците, позволявайки ни да създаваме реалистични сцени и образи от миналото“. "На второ място, това са изобразителните паметници – мозайки, скулптори и релефи," добавя още той.

Милен Петров и Милена Воденичарова
Милен Петров разказва, че третият вид източник са археологическите находки, които са “безценни за нас“"Те предоставят директни доказателства за материалния живот и технологиите на древните хора," казва още той.

За да бъде една възстановка автентична, господин Петров обяснява, че трябва да се спазват всички изисквания и методи за пресъздаване и реконструкция на миналото. "Това означава да обърнем специално внимание на детайлите, на традициите и на материалите, използвани през древността," подчертава той.

"Автентичността е ключова", казва г-н Петров и допълва, че това се постига, “когато възстановчиците обхващат възможно най-много аспекти от бита и културата на древните общности. Така създаваме реалистична и пълна картина на миналото, което е от съществено значение за разбиране на нашето наследство и идентичност“. 

Той отбелязва, че задължителни са знанията в областта на историята на костюма и изобразителното изкуство, за да можем да възпроизведем вярно дрехите и визуалния стил на отминалите епохи. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки - ipark.bg, Ана-Мария Кръстева
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55