"Вкусна" география без глутен и захар. Гастрономическо пътешествие от Канада през Белгия до България, претворено в безброй полезни и питателни рецепти и една книга – "Кулинарният свят на Линда".
Макар да е родена на остров Ванкувър (да не се бърка с град Ванкувър, въпреки че са близко), Линда Маккензи-Петкова предпочете да разговаряме на български. А аз не се сдържах и я попитах за родното ѝ място, за което съм чела, че било райско кътче. Според канадката островът е красива и спокойна градина.
Наистина не е лесно да се каже какво е характерното канадско или американско ястие, но традиционната белгийска храна също така е изненадваща. Линда заминава за Брюксел, когато едва е навършила американското пълнолетие – едва е навършила 21, а първородната ѝ дъщеря още няма годинка. Дотогава никога не е купувала плодове и зарзават от истински фермерски пазар. Затова неделното сутрешно тържище на Гaр дю миди в Брюксел я очарова с изобилието от месо, риба, сирена, дори цветя на огромни букети. Но най-странното е, че пържените картофи се смятат за традиционно белгийско блюдо. Дори има и музей на картофа, а той все пак е дошъл в Европа от Южна Америка през 15-и век.
Към всяка от рецептите, научени по света, гостенката в "Покана за пътуване" очевидно добавя и щипка Линда, като ги претворява така че да бъдат полезни.
Специално за слушателите тя продиктува как приготвя Пилешка супа за душата.
Продукти:
• ½ средно голямо пиле (най-доброто качество, което може да намерите), изплакнато и подсушено с кухненска хартия
• ½ глава червен или жълт лук, ситно нарязан
• 2-3 средно големи моркова, нарязани на дребни кубчета
• 1 бр. пащърнак, нарязан на дребни кубчета
• ½ глава целина или 2 стебла целина, нарязани на дребни кубчета
• ½ малка червена чушка, ситно нарязана
• 2-3 скилидки чесън, настъргани
• 1 малко парче пресен джинджифил, настърган
• ½ чаша крем фреш или 1 ½ чаша мляко
• 1 яйце
• фиде, което може да бъде и безглутеново
Подправки: сол, черен пипер, риган, пресен магданоз, пресен босилек
Начин на приготвяне:
Купете пиле с добро качество или отглеждано свободно, защото, колкото е по-добро, толкова повече вкус ще има супата. Сложете половинката пиле в голяма тенджера с 10-12 чаши вода и оставете да кипне. Добавете сол, черен пипер и риган, нарязани на кубчета зеленчуци, чесъна и джинджифила. Намалете температурата до средна и оставете да къкри 2 ½ часа. Отстранявайте пяната, ако е нужно.
Извадете пилето и оставете да се охлади. Когато е изстинало достатъчно, отделете месото от костите и го накъсайте на дребни парченца. Добавете фидето и гответе още 5 мин. Прибавете в тенджерата свареното пилешко месо.
В малка купа разбийте яйцето с крем фреша (или млякото) и добавете към супата. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно. Поръсете отгоре с пресен магданоз и босилек.
"Чрез различните теми и интересни събеседници идеята ми бе предаването "Следобед за любопитните" да предизвика слушателския интерес към науката, споделя в предаването журналистът и директор на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов. "Следобедът е едно особено състояние на денонощието, където човек дори да е малко по-поспалив и по-късно да се..
При този поздрав дали визираме телесното или духовното здраве? – попитахме психиатъра д-р Фани Цуракова. Без колебание тя отговори, че това са два компонента на един и същ феномен – човешкото здраве. В първото издание "За здравето" през настоящата година заедно направихме кратък анализ на стойностните и разочароващи факти в здравеопазването. И не..
"За мен той е много специален християнски празник. Празник, който от малък играе важна роля в живота ми. И него, и рождения си ден посвещавам на приятелите си и хората, които обичам. Това, че имам предаване на този ден, го прави още по-върнуващ" – това сподели в "Познати и непознати" Йордан Георгиев – поет, писател колега-журналист и едно от..
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..
Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..
За да можем да кажем, че киното ни предлага мотив да обичаме и питаме, а и да даваме, както дава йовковият Серафим, в "Кино с думи" гостува жената, която..
На 6 януари 2025 г. от 19.00 часа, в артфоайе "Антракт" при Камерна сцена, Народен театър "Иван Вазов", се открива изложбата " Артистът зад плаката –..
Всичко в живота е въпрос на избор. Ето например Кире Гьоревски е избрал да се превъплъщава в различни персонажи. Да пресъздава животи на сцената и на..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg