Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусна" география от Ванкувър до Брюксел с Линда Маккензи-Петкова

"Вкусна" география без глутен и захар. Гастрономическо пътешествие от Канада през Белгия до България, претворено в безброй полезни и питателни рецепти и една книга – "Кулинарният свят на Линда".
Макар да е родена на остров Ванкувър (да не се бърка с град Ванкувър, въпреки че са близко), Линда Маккензи-Петкова предпочете да разговаряме на български. А аз не се сдържах и я попитах за родното ѝ място, за което съм чела, че било райско кътче. Според канадката островът е красива и спокойна градина.

Наистина не е лесно да се каже какво е характерното канадско или американско ястие, но традиционната белгийска храна също така е изненадваща. Линда заминава за Брюксел, когато едва е навършила американското пълнолетие – едва е навършила 21, а първородната ѝ дъщеря още няма годинка. Дотогава никога не е купувала плодове и зарзават от истински фермерски пазар. Затова неделното сутрешно тържище на Гaр дю миди в Брюксел я очарова с изобилието от месо, риба, сирена, дори цветя на огромни букети. Но най-странното е, че пържените картофи се смятат за традиционно белгийско блюдо. Дори има и музей на картофа, а той все пак е дошъл в Европа от Южна Америка през 15-и век.


Към всяка от рецептите, научени по света, гостенката в "Покана за пътуване" очевидно добавя и щипка Линда, като ги претворява така че да бъдат полезни.

Специално за слушателите тя продиктува как приготвя Пилешка супа за душата.

Продукти:
• ½ средно голямо пиле (най-доброто качество, което може да намерите), изплакнато и подсушено с кухненска хартия
• ½ глава червен или жълт лук, ситно нарязан
• 2-3 средно големи моркова, нарязани на дребни кубчета
• 1 бр. пащърнак, нарязан на дребни кубчета
• ½ глава целина или 2 стебла целина, нарязани на дребни кубчета
• ½ малка червена чушка, ситно нарязана
• 2-3 скилидки чесън, настъргани
• 1 малко парче пресен джинджифил, настърган
• ½ чаша крем фреш или 1 ½ чаша мляко
• 1 яйце
• фиде, което може да бъде и безглутеново
Подправки: сол, черен пипер, риган, пресен магданоз, пресен босилек

Начин на приготвяне:
Купете пиле с добро качество или отглеждано свободно, защото, колкото е по-добро, толкова повече вкус ще има супата. Сложете половинката пиле в голяма тенджера с 10-12 чаши вода и оставете да кипне. Добавете сол, черен пипер и риган, нарязани на кубчета зеленчуци, чесъна и джинджифила. Намалете температурата до средна и оставете да къкри 2 ½ часа. Отстранявайте пяната, ако е нужно.

Извадете пилето и оставете да се охлади. Когато е изстинало достатъчно, отделете месото от костите и го накъсайте на дребни парченца. Добавете фидето и гответе още 5 мин. Прибавете в тенджерата свареното пилешко месо.

В малка купа разбийте яйцето с крем фреша (или млякото) и добавете към супата. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно. Поръсете отгоре с пресен магданоз и босилек.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Чавдар Славов

Мовембър, или мъже за пример

Месецът, посветен на мъжкото здраве, бе анализиран от акад. Чавдар Славов. В мотото на здравната среща в ефир използвахме популярното име на кампанията, която наричаме и "мустакатия ноември", но и заглавието на един изключително показателен "мъжкарски" филм. Защото отговорността на по-силния пол винаги е била не само в полза на собственото здраве, но..

публикувано на 25.11.24 в 12:10

Татяна фон Педерсен: Сицилия е пример как се прави историко-културен туризъм

Много от слушателите на "Покана за пътуване" със сигурност са ходили до Сицилия, единият от двата италиански острова с автономен статут. Първата ни асоциация от там, естествено е вулкана Етна и природни красоти, а втората – мафия. Но едва ли в съзнанието ни ще изникне кинофестивал. А точно на такъв, при това за документални филми   с..

публикувано на 24.11.24 в 13:05

Сериозни образователни игри разработват учени от БАН

Институтът по математика и информатика - БАН, учредител на Регионалния академичен център на БАН - Бургас, стартира нов проект BG-RRP-2.011-0004 "Иновативна софтуерна платформа за сериозни образователни игри с креативна визуализация за изграждане на компетентност и отговорно управление на природните ресурси" (ProNature). Ръководител на проекта е доц...

публикувано на 22.11.24 в 10:20

Обичат ли учениците училището?

Даниъл Т. Уилингам е когнитивен психолог, посветил живота си на нелеката задача да "превежда" достиженията на науката на езика на класната стая. Всички съвети на експерта са събрани в книгата "Защо учениците не обичат училището?", издадена на български език.  Като тръгва от тезата, че има девет принципа за работата на ума, които не биха се променили..

публикувано на 21.11.24 в 16:30

Изложбата "70 години ЦЕРН" може да се види във Физическия факултет на Софийския университет до края на ноември

Във връзка с 70-годишния юбилей на ЦЕРН и по случай 25-ата годишнина от пълноправното членство на България във водещата научна организация, Министерството на образованието и науката, Софийският университет "Св. Кл. Охридски" и Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН организират изложба, която е посветена на настоящето и бъдещето..

обновено на 21.11.24 в 15:49