Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо са наложителни аварийни разкопки на третата тракийска гробница у нас?

Според статистиката над 90% от археологическите обекти в България вече са нарушени, някои – безвъзвратно унищожени от иманярска дейност

7
Александровската гробница
Снимка: РИМ - Хасково

Преди време в медийното пространство се появи информация, че археолози са напът да разкрият трета тракийска гробница със стенописи, подобна на Казанлъшката и тази в Александрово. 

С какво е ценна тази гробница и защо се налага спешното ѝ разкопаване – доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН разказва повече в "Нашият ден":

"Все още не знаем какво е състоянието на гробница, но знаем, че в тази надгробна могила има гробница. За съжаление тя е открита от иманяри при незаконни разкопки. В разхвърляната от иманярите пръст намерихме фрагменти от стенопис с орнаменти, които напомнят украсата в Казанлъшката и в Александровската гробница. Намерихме и късове от разбити каменни блокове, а това е доста притеснително и ни дава основание да поискаме помощ за спасително проучване на гробницата и вземане на мерки за нейното опазване, за да не бъде напълно нарушена стенната декорация. 

Очакваме финансиране от Министерството на културата, както е редно. То, за съжаление, се позабави и по тази причина още през април стартирахме дарителска кампания към РИМ - Хасково, в чиято територия се намира паметника. За момента имаме събрани вече около 25 хиляди лв., но за аварийни мерки за аварийното опазване и проучване на гробницата трябват поне 100 хиляди лв. 

Предстои, първо, да се направи геофизично проучване. Още тази седмица ние ще направим, с помощта на кмета и на Община Хасково едно почистване на могилата, която се намира в гора, покрита е с храсти... за да премине уредът, който заснема могилата. След това се надяваме тази геофизика да ни покаже къде точно в могилата се намира гробницата и най-вече нейния вход и коридор, за да направим локални проучвания и отваряне само на това място. Могилата е доста голяма – 7 м висока, 40 м диаметър."

По отношение на иманярите доц. Нехризов смята, че законодателно нещата са сложени много добре. "Друг е въпросът доколко се спазва законът и доколко обществената нагласа е склонна да осъди такива престъпления. Според статистиката над 90% от археологическите обекти в България вече са нарушени, някои от които безвъзвратно унищожени от иманярска дейност. Твърди се, че в България работят над 200 хиляди души иманяри! А работят професионално около 250 археолози... Особено тежко е положението през 90-те години на миналия век.

Доц. Нехризов казва, че има разбирането на Министерството на културата, но има "забавяне на бюрократичната машина".

РИМ - Хасково обяви дарителска сметка, с която набира средства за аварийни разкопки и спасително проучване на този обект с потенциално национално значение.

IBAN: BG64RZBB91553120056106
BIG: RZBBBGSF
Титуляр: Регионален исторически музей-Хасково

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Александровската гробница, РИМ - Хасково, БНТ1

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37