Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Амелия Личева: Децата искат да разпознават себе си и своето време в литературата

Снимка: БТА

"Липсва смелост за реформи, защото в годините, в които са правени опити да бъдат извадени от програмата текстовете, които изглеждат архаично на децата, обществената реакция е много силна" – казва проф. Амелия Личева, преподавател по Теория на литературата в Софийския университет, която написа в медиите коментар относно замислените промени в учебната програма и намаляването на текстовете от западноевропейската класика.

"Нужна е широка дискусия и да се говори малко по-спокойно. – добавя тя – С кое бихме могли да запалим децата да чета, а не да ги отблъскваме. Вкарваме текстовете в клишета, но не си даваме сметка, колко наистина се е променил света и колко различни са нещата, с които се сблъскват младите хора. Децата искат да разпознаят себе си и собствените си проблеми в това, което четат. Очевидно трябва да намерим произведения, в които те по-добре да усещат времето."

Според проф. Личева канонът се променя изключително много и то в световен план. "Приобщаването на по-съвременни автори не трябва да ни стряска толкова много. Съвременната българска литература е от решаващо значение, например откъси от книги на Георги Господинов могат да бъдат включени в учебниците. Романът "Поразените" на Теодора Димова също разказва за периода на комунизма, по начин, който не се прави в училище."

Чуйте още от позицията на проф. Амелия Личева в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41