Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга с любопитни факти за Дряново

Димитър Димитров представя документалната си творба "Община Дряново – поглед към миналото. Спомени и размисли"

Снимка: Дестинация Дряново

Дряново е град, които свързваме с музея "Колю Фичето“, моста над река Дряновска, Лавчиевата къща или по-известната като "Къщата без пирони“, релефната карта на България, създадена през 1961 г. и още много културни и исторически забележителности.

Поводът да говорим за Дряново е не да разказваме за историята на тези обекти, а да представим една нова книга, която се казва "Община Дряново – поглед към миналото. Спомени и размисли". Автор на книгата е бившият кмет на Дряново в периода 1981–1990 г. Димитър Димитров. Той е бил и председател на Общинския съвет от 1995 г. до 1999 г. Като активен участник в обществения живот на града с натрупан солиден административен опит, той споделя важни и интересни факти от по-новата история на град Дряново.

Димитър Димитров описва любопитни истории за водоснабдяването на Дряново, възстановяването на часовниковата кула, изграждането на поликлиниката, на новото крило на Дряновския манастир, на новата сграда на Ловния дом, за цялостното благоустрояване на населените места и за стопанския живот преди и след 1989 г. Поместени са с десетки архивни снимки и документи, които допълват разказаното.

Представянето на книгата ще се състои на 23 август 2023 г. от 17:30 ч., в Ритуалната зала на кметството.

Чуйте повече  в звуковия файл. 




По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система – втора част

Пандемия ли е насилието? Частният случай на Биляна Борисова и Валентина Десова от град Шумен. Продължаваме темата от 31 май. В предаването от 31 май се засяга частният казус на Биляна Борисова от Шумен – майка на две деца. Тя разказа за своята битка със съдебната система. Биляна Борисова твърди, че е несправедливо обвинена от бившия си мъж в домашно..

публикувано на 07.06.24 в 12:40
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10