Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът на водата в Перперикон – нов поглед към миналото!

| обновено на 23.08.23 в 11:16
Римският храм на водата - т.нар. нимфеум, представен пред журналисти от проф. Николай Овчаров.
Снимка: БТА

Проф. Николай Овчаров, известен археолог и историк, сподели в “Нашият ден“ последни новини от археологическия комплекс Перперикон, разкривайки детайли за древния храм на водата, или т.нар. "нимфеум". Това историческо откритие поднесе нови възможности за разбирането на древната история на този регион.

Проучванията на професор Овчаров и неговия екип подкрепиха хипотезата, че в южния квартал на Перперикон се е намирал храм на водата или нимфеум, датиращ от II-III век. Този храм бил посветен на нимфите – митологични духове на водата, които се вярвало, че обитават водни извори и водоеми.

Професор Овчаров сподели в ефира на “Нашият ден“ интересни подробности за това откритие. Той потвърди, че "Храмът на водата" е бил един от първите обекти, които са се явявали пред пътниците, пристигащи в Перперикон през римския период.  Това било възможно, защото този храм се намирал в Южния квартал, който е бил важна транзитна точка, по която е минавало разклонение на прочутия път Константинопол – Рим.

“Тези съоръжения на водата датират от Древна Гърция. В Омирови времена нимфите са почитани в горички и сред пещери. По-късно започват да се строят сгради, а през римския период те стават с невероятна големина“, посочва той.

Реставрацията на нимфеума се извършва по европейски проект на Община Кърджали, като в него са включени още 13 сгради. Паралелно с това текат и тазгодишните археологически проучвания на Перперикон, които за втора година се случват единствено със средства на Общината заради липсата на държавно финансиране и ще продължат до средата на септември.

Според проф. Овчаров предстоят още няколко години на изследвания и разкопки, за да бъде напълно разкрит и изучен Перперикон.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БТА 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46