Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скритите измерения на агресията: Поглед от експертна гледна точка

| обновено на 25.08.23 в 11:24
Снимка: Pixabay

В наше време агресията и нейните прояви са теми от растящ интерес за обществото. Специалисти от различни дисциплини се опитват да разберат корените и последствията на този психологически механизъм, който съществува във “всеки жив организъм“. Сред тях са д-р Пламен Димитров, психолог, и социалният антрополог Харалан Александров, които споделиха своите виждания в ефира на "Нашият ден".

Д-р Пламен Димитров засегна важни аспекти на агресията като механизъм за оцеляване. Той подчерта, че агресията е вградена в нашата природа като част от реакцията "борба и бягство", свързана с нашите усещания. Трудно овладяеми емоции – като завист, фрустрация и усещане за собствена неадекватност – могат да породят безпокойство и тревожност. Той разгледа и връзката между агресията и нашите защитни и компенсаторни механизми, които са вградени още от ранното детство.

Нормите са отражение на социалния контекст, като д-р Димитров посочи, че в някои случаи те могат да бъдат нарушени поради липса на морални саморегулации. Такива нарушения могат да доведат до регресия към агресивни поведения.

“Нормите са зависими от социалния контекст, в който живеем. В изследванията на корумпираните политици например откриваме, че липсват моралните саморегулации, като съвест, достойнство и чувство за отговорност. Нормата се е превърнало във “всички правят така, защо не и аз“. Всички сме регресирали към агресията, а можем по-добре“, посочва в интервюто той.

Социалният антрополог Харалан Александров разгледа агресията като част от еволюционния механизъм на човека. Той посочва, че способността на човека да упражнява насилие е генетично обусловена и свързана с многослойния цивилизационен процес. Александров забелязва, че агресията се използва и за различни цели, включително военни. Той също така подчертава, че агресията може да бъде символна и да се изразява чрез различни форми на насилие, както и да се проявява в морални нарушения.

“Има много форми, които не са свързани с физическо, а със символно насилие. Ярък пример е това, което се случва около Паметника на Съветската армия. Насилието е сред нас, ние го упражняваме всекидневно“, посочва той.

Общата идея, споделена от двамата експерти, е, че агресията е сложен механизъм, възникнал в еволюционния процес, и че тя няма да изчезне, а може да бъде управлявана и регулирана. Съзнателната рефлексия и разбирането за последствията са от съществено значение за управлението на агресията и за създаването на общество, в което тя се изразява конструктивно.

Интересът към този въпрос е отразен и в нарастващата чувствителност на обществото към темата за агресията. Александров подчертава, че обществената саморегулация е ключов фактор в балансирането на агресивните пориви и в развитието на зряла общност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00