Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артефир" директно от Созопол

Изложбите на "Аполония"

Богата на изложби е и тазгодишното издание на фестивала на изкуствата "Аполония". В Художествената галерия на Созопол на 28 август от 18 се откриват 3 изложби. "Жените и международното триенале на сценичния плакат", "Завръщането на срамежливата интимност" на Лоте Михайлова и Изложбата на НХА.

"От своето създаване през 1994 г. до днес, Триеналето неизменно е платформа,  която привлича цвета на световния плакат. Сред хилядите експонати, със своето многообразие блестят произведенията на няколко поколения талантливи жени. За немалка част  от тях Триеналето е старт, прераснал в богат и успешен творчески път, а самото присъствие на други, "изстрелва" форума сред най-престижните изложения в света.

Настоящата изложба представя плакати на всички носителки на награди и на някои знакови фигури, участвали при определянето на тези награди. Колекцията отбелязва постиженията на 22 съвременни български и световни плакатистки, сред които легендарни фигури като Пола Шер, САЩ, Розмари Тиси от Швейцария, Гите Кат, Дания, както и единствената носителка на Голямата награда – Люба Томова, която спечели за участието си в проведеното в края на миналата година – 10. юбилейно Международно триенале на сценичния плакат.

Селектирана, специално за Аполония, изложбата показва плакатът от последните три десетиления, през умните и красиви очи на неговите създателки" – разказва Албена Спасова.

Чуйте повече от звуковия файл.

Творчеството на Лоте Михайлова притежава силата да вижда обикновените  неща по необикновен начин. Във фотографиите си тя демонстрира женската чувствителност към човешката намеса в природата и върви по следите, които оставяме в заобикалящия ни свят. Произведенията ѝ сякаш съдържат едно мъдро обобщение за света извън националните граници – и в това е тяхната най-голяма мощ.

Родена е през ноември 1925 в семейството на германец и българка. Завършва гимназия в България, остава да живее и работи тук, започвайки като фотограф във фотоотдела на Столична община. През това време завършва курсове по филмова и фототехника, както и по научна фотография в Българска кинематография.

Работи като фотограф в Българска кинематография и в Студия за игрални филми Бояна, заснемайки създаването на 20 игрални филма. Била е фотограф и фоторедактор на редакция Художествена фотография в отдел Интерфото на Агенция София Прес.

Нейната фотография Акт във Втората Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури. Първоначално работата е отхвърлена като аморална и упадъчна и това взривява участниците. Снимката Акт не само бе допусната, но и бе наградена със златен медал, пише свидетелят на събитието Петър Боев, автор на книгата Фотографското изкуство в България.

Творчеството ѝ е отличено с 44 награди от национални и международни фотоизложби. На Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. получава Голямата награда за филмова фотография и Първа награда за филмова рекламна фотография. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

Чуйте повече от звуковите файлове.

Вече 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование, като нейният основен приоритет неизменно е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията.

Подбрани са творбите на най-добрите дипломанти на НХА, чиито работи са най-завършени – резултат от 5-годишен процес.

Чуйте повече от звуковите файлове.



Снимки – "Аполония"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен..

публикувано на 24.05.24 в 09:48

Защо учениците не обичат училището?

Когнитивният психолог Даниъл Т. Уилингам (на снимката в текста) представя най-новите научни изследвания и педагогически инструменти, свързани с принципи на преподаването. "Защо учениците не обичат училището?" описва как работят умовете на учениците и как тази информация може да бъде полезна за тяхното образование. Авторът излага своите открития..

публикувано на 24.05.24 в 09:02

Библиотеките на бъдещето

В седмицата, в която честваме българския език и култура и славянската книжовност говорим за състоянието на българските библиотеки и тяхната адаптация към изискванията на съвременната информационна среда. И още: Как да стигнем до качествена информация в новия дигитален свят? И каква ще е ролята на библиотеките в ерата на свръхтехнологиите?..

публикувано на 24.05.24 в 07:59

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30