Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са съвременните будители на десетилетието?

Будител на десетилетието
Снимка: БНР

Инициативата "Будител на годината" ще отбележи своето десето издание на 1 ноември 2023 г.  Кампанията е създадена през 2014 г. от журналиста Ива Дойчинова, която вярва, че всяко време има своите будители и мисията на обществото ни е да ги вижда, подкрепя и да им благодари.

Приключиха номинациите за личности, организации или проекти за инициативата на Българското национално радио .

"Тази година в журито решихме, че какво пък, ако премерим какво са направили будителите на десетилетието“, казва в ефира на "Нашият ден“ журналистът Ива Дойчинова.

Сега решихме да попитаме хората дали няма такива изявени дела и стойности, които да отмерят цяло десетилетие.

Членове на журито и тази година са: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

"В номинациите се върнаха имената на хора, които вече са били будители на годината. В момента те претендират и техните дела за неща, които са се развили. От една идея са станали повече, от една инициатива са станали десетки или са направили няколко кръга с големи резултати“, споделя Ива Дойчинова.

Сред всички номинирани за "Будител на десетилетието" журито ще определи 10 имена или каузи, белязали това време със своята дейност.

На специално създадена платформа от месец октомври всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя. Кой от тях е "Будител на десетилетието" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

Чуйте повече подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линда Грегърсън и Надя Радулова, или какво печелим в превода?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гости са  Линда Грегърсън и Надежда Радулова . Линда Грегърсън, поет и критик, е една от най-изтъкнатите фигури в съвременната англоезична поезия, а нейна преводачка на български е поетесата и писателка Надя Радулова. В ефира на "Нашият ден" Линда Грегърсън сподели своите мисли за процеса..

обновено на 20.06.24 в 12:02

Съвременните млади: уникални черти на поколението Z

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме какво вълнува младите и как те гледат на света. В студиото с нас е Анастасия Стоев а – поет, критик, дизайнер, илюстратор и аниматор. Ето какво сподели Анастасия Стоева в ефира на "Нашият ден", относно характерните черти на поколението Z и с какво се отличава то от предишните..

обновено на 20.06.24 в 10:45

Що е то хотел за пчели?

Какво представляват хотелите за пчели и защо са необходими – разговор в "Нашият ден" с Александър Маринов-Санчо – природолюбител и автор на филми за дивата природа. Маринов пояснява, че по-удачното е този тип съоръжения да бъдат наричани "общежития за пчели". Всъщност става въпрос за гнездови камери, в които некомерсиалните и несоциални..

публикувано на 20.06.24 в 09:15
Денка и Петър Георгиеви

Вторият живот на плодовете и зеленчуците

Денка и Петър Георгиеви от село Исперихово в община Брацигово са земеделски производители, които преди много години разбират, че преработването на собствената продукция прави един производител много по-устойчив, а продукцията му – търсена по-дълго време и с много повече шансове да бъде консумирана от потребителите. България има традиции в..

публикувано на 19.06.24 в 17:30
Проф. д-р Асен Дудов

Отзвук от Националната конференция по онкология

Национална конференция по онкология се проведе на 14 и 15 юни в София. За отзвука от събитието, за съвременното лечение на ракови заболявания и последните постижения на биологичната терапия – разговор в "Lege Artis" с председателя на Българското онкологично дружество  проф. д-р Асен Дудов . Дълги години класическата химиотерапия е единствена..

публикувано на 19.06.24 в 13:05