Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното

Жената е остров, а Фиджи е нейният парфюм. Всъщност цялата държава се състои от 333 острова и днес тя е една от най-дружелюбните страни. Навсякъде звучи "Була", дума която се носи като балон и с нея се поздравяват дори непознати. Тя означава Здравей, но и Живот. Освен, че посрещат с Була, всички пеят – и за добре дошли, и на изпроводяк. Това разказва Петър Стоянов, превърнал приключенията в професия. Той неотдавна се завърна от Фиджи, а аз го преследвах неуморно, докато не се съгласи да разкаже пред "Покана за пътуване" приключенията си. Естествено, първият ми въпрос бе как се стига до там. И трябва ли човек да направи почивка между полетите. На отиваме той е кацнал във Ванкувър, където имал ден и половина почивка, а на връщане взел разстоянието "на екс" с общо 22 часа във въздуха.

Петър Стоянов ни изненада с обичаите на Фиджи, където от малки възпитават някои момичета като момчета и обратното. В малките селца все още властва традицията ако в едно семейство са се родили само момчета, последните да се отглеждат като момичета, за да има кой да помага в домакинството. Момичетата пък се обучават на мъжки занаяти.

Навремето, представителите на местното племе на Фиджи айтаукеи, били канибали и едно от най-посещаваните места на острова днес е гробът на Рату Удре-Дре, който изял 900 представители на собствения си вид. В наши дни нямате основания да се притеснявате за целостта си. Когато през 1871 година кралят на Фиджи приема християнството, той забранява людоедството.

Петър Стоянов стигна до извода, че Фиджи е нещо като Малдивите, само че в друга част на света. Той добави, че националната церемониална напитка там се нарича кава. Тя се приготвя от корените на местното растение якона от семейство Пиперови.

При първата глътка езикът изтръпва, обаче ако упорствате, след втората ви обхваща спокойствие и доброта. Има опасност при предозиране да се обездвижите, но местните използват кавата при изглаждане на спорове и взимане на важни решения. След Ковида корените, от които се приготвя напитката, се смилат на прах, преди пандемията традицията повелявала да бъдат дъвкани от жени. Гребе се от голяма купа таноа и се сервира в чаша от кокосова черупка – било. Когато ви я подадат, пляскайте преди да я поемете задължително и с двете ръце. Изпийте течността на екс и я върнете с думата Була и отново с ръкопляскане.

Ритуалът си го бива, иначе вкусът и видът на кавата били като на кална вода. Национално ястие на Фиджи е бавно приготвеното лово – печена риба или месо, увити в бананови листа и покрити с нагорещени камъни. Сервира се в огромни чинии със сочно месо и зеленчуци – маниока, таро, ямс. На Фиджи има и нестинари – ходенето по огън се практикува на остров Бека през цялата година.

Снимки – Петър Стоянов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15
Музеят на килима в Баку отвън

Чипровски мотиви в Музея на килима в Баку

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. Просто австрийският архитект Франц Янц, който печели конкурса за построяването му, го проектира във формата на навит на руло килим. Отбих се там случайно, а после в телефона си надиплих повече от 100 снимки! Някои с доста чипровски мотиви. Оказва се, че също..

публикувано на 06.05.24 в 08:38

Кремена Сьодерстрьом – българката, която преобразява едно проблемно училище в Швеция

Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния ѝ път в образователната система е вълнуващ разказ за амбиция, смирение, упорит труд, осъзнати цели, кураж, последователност и огромна любов към хората. Завършила е лингвистика и журналистика в..

публикувано на 05.05.24 в 10:12

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00