Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог да пази България!

Княз Александър I Батенберг е символ на възраждащата се българска държава

Проф. Веселин Янчев и Антонина Стоянова в "Какво се случва"
Снимка: Магдалена Гигова

Изложба с неизвестни факти и снимки, а също и с непознати детайли от живота на първия владетел на възстановената българска държава – княз Александър фон Батенберг, беше открита на 5 септември 2023 г. Тя е експонирана в Балната зала на Националната галерия - Двореца в София. Изложбата, озаглавена "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба", е резултат от продължили три години изследвания на архиви и на фамилни колекции от специалисти на фондация "Хайлигенберг Югенхайм".

Ден преди да отбележим 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, екипът на предаването "Какво се случва" на програма "Христо Ботев" постави във фокуса на общественото внимание личността на княз Александър фон Батенберг с директно предаване от Двореца в София, минути преди официалното откриване на изложбата, сред картините на Иван Мърквичка, Владимир-Димитров-Майстора, Антон Митов и др.

В предаването взеха участие г-жа Антонина Стоянова, основател и президент на фондация "Ценности", която представя изложбата в България, проф. Веселин Янчев, преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България и член на авторския екип на изложбата, Джони Глоувър, член на консултативния съвет на фондация "Хайлигенберг Югенхайм" и Карамфила Бакалова, на която благодарим за превода в ефир.


Гостите в предаването определиха като кратък, пъстър и богат на изживявания периода от живота на княз Александър фон Батенберг у нас. Те подчертаха, че Батенберг е незаслужено изтласкан на втора и трета линия герой на възстановената и възраждаща се българска държава. "Той е човек, който посреща предизвикателствата на съграждането на една новосъздадена държава във всяко едно направление – социално, военно, политическо, държавническо. Полага искрени, честни и откровени усилия да превърне България в европейска модерна държава. Резултати, които нито един от следващите български владетели не успява да постигне. Съединението е най-значимият политически и икономически акт в новата българска история", обобщи проф. Веселин Янчев.

Антонина Стоянова поясни, че фондация "Ценности" се опитва, и посредством изложбата, да преодолее неглижирането на личността на владетеля Александър I Батенберг и да покаже историческа личност, която би могла да послужи като инспирация за днешните политици.

Представителите на фондация "Хайлигенберг Югенхайм" започват работата си по изложбата с идеята да обяснят на немските граждани, че такава личност е съществувала. Към изложбата в Германия има подчертан интерес, който не бил очакван.


Любимец на народа княз Александър I Батенберг става символ на възраждащата се българска държава и поставя основите на много от модерните институции. Той модернизира и българската войска, като я превръща в истинска българска армия. Създава и гвардейска част, и подпомага със собствени средства ушиването на униформите й.

"Това е първият български владетел, който влиза в остър конфликт с Русия, не заради това, че е австриец, немец или западен човек, а затова защото се стреми да превърне конституционното право на върховен главнокомандващ в истинско право. Това е една непосилна, нечовешка, титанична борба от първия момент, в който той влиза в България –за отвоюването на българската армия от руска армия, съставена от българи, и превръщането й в българска армия. И това коства неговото място на български владетел." – поясни проф. Веселин Янчев. Абдикирането му е саможертва.

"Бог да пази България!" са думите, с които Александър I Батенберг се обръща към българския народ в последния си манифест преди да напусне страната ни.

Предаването "Какво се случва" по програма "Христо Ботев", директно от Националната галерия – Двореца по повод изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба", можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - Магдалена Гигова, Кайа Христова и Фотогруп

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55