Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 български компании бяха представени на 87-ия Международен солунски панаир

| обновено на 14.09.23 в 12:28

През септември 2023 г., в гръцкия град Солун се проведе ежегодният Международен панаир, като тази година България беше обявена за "почетна страна-гост". Изложението беше открито от министър-председателите на България и Гърция, а България представи свой щанд, на който бяха представени над 60 български компании и около 10 значими организации от различни сектори.

Националното участие на България беше организирано от Министерство на икономиката и индустрията, с фокус върху високите технологии, иновациите и образованието.

Яна Дочева, началник отдел "Международно сътрудничество" в Национално сдружение на общините в България, сподели в ефира на "Нашият ден", че за първи път сдружението беше поканено да участва на такъв международен панаир. Тя беше радостна, че български общини имаха възможността да популяризират потенциала на страната.

В последните години, Министерството на икономиката и индустрията идентифицира България като важен партньор, и този панаир беше отлична възможност да се установят нови връзки и партньорства с гръцки бизнес компании и общини.

Чуйте разговора в зувковия файл. 

Христо Етрополски, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, подчерта важността на представянето на новите технологии в България. Сред интересните новости беше влизането на българската фирма Dronamics на гръцкия пазар, като тя изпълнява карго полети с дронове.

По думите на г-н Етрополски беше отбелязан ръст в стокообмена между България и Гърция, който достигна близо 30% през последната година, като гръцките инвестиции в България също бяха във значително нарастване. Разговаряно беше и за идеята за енергиен хъб за Югоизточна Европа, както и за създаването на търговско-икономически зони в България с гръцко участие.

Според него участието на България в Международния панаир в Солун беше успешна възможност да се представи новото технологично лице на страната и да се установят нови и важни бизнес връзки.

Чуйте разговора в зувковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40