Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

115 години независимост: Знаем ли какво е значението на 22 септември в историята?

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България
Снимка: Уикипедия

На 22 септември България отбелязва 115 години от историческия момент, когато беше провъзгласена независимостта на страната. Този ден е отбелязан като официален държавен празник, символизирайки промяната в международно-правния статут на България и нейната трансформация от васална държава в свободен и суверенен субект на международните отношения.

В "Нашият ден" историкът доц. Лъчезар Стоянов споделя значението на този момент в историята на България, като подчертава, че това е "един от ключовите моменти в нашето политическо развитие". Този ден е свързан със създаването на независимата държава и промяната на нейния статут в международния контекст.

След освобождението от Руско-Турската война, България се създава като свободна, но не независима държава. Тя става васална държава, която е задължена да плаща годишен данък и няма право да подписва самостоятелно международни договори. Този период в историята на България е обозначен със зависимостта на страната от външни влияния и ограничения във външната си политика.

Но именно на 22 септември, България предприема решителен стъпка към независимост, както пояснява доц. Стоянов.

"Именно този ден честваме своята независимост, когато Българи едностранно обявява, че се превръщаме в една независима суверенна държава", казва той.

По думите му този акт на провъзгласяване на независимостта на България отбелязва началото на нов етап в историята на страната, при който тя има право сама да сключва международни договори и да определя собственото си бъдеще без ограниченията, наложени от международната среда.

Празникът на 22 септември остава напомняне за важността на независимостта и суверенитета на нацията, както и за устойчивостта и решимостта на българския народ да определя собствената си съдба.

Чуйте разговора в звуковия файл. 
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Духовната слепота

"Прогледай, твоята вяра те спаси", казва Господ Иисус Христос на един нещастен слепец в евангелското четиво, посветено на йерихонския слепец. При входа на Йерихон като чува шума от приближаващите се хора, той пита какво се случва. Отговорът е, че минава Иисус от Назарет. Несретникът бил чувал за дивните чудеса, които Христос върши и за благодеянията,..

публикувано на 03.12.23 в 09:10

Училището е гордостта на Дъбница

Гърменското село Дъбница е разположено в подножието на Западните Родопи и в него живеят около 2000 човека. На километър северно над селото се намира късноантичната и средновековна крепост "Градище", известна и като "Свети Архангели", която е обявена за паметник на културата с национално значение. През XIX век Дъбница е мюсюлманско село в..

публикувано на 02.12.23 в 09:05
Мартин Георгиев пред централата на

Мартин Георгиев: Ако Русия загуби войната, обществото им няма да разбере

Мартин Георгиев, журналист в Нова телевизия, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" своя филм "От другата страна", който предстои да излезе. Филмът е заснет в Русия. Тази пролет. Все още не е излъчен, но в него се разказва за шанса Мартин да посети централата на Частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и последвалата му..

публикувано на 01.12.23 в 17:35
Ангел Григоров и Николета Атанасова

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР.  Ето какво разказва  Ангел Григоров в "Мрежата": Какво е да си кореспондент в Русия по време на война? "Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на..

публикувано на 01.12.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие . Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон. "Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за..

публикувано на 01.12.23 в 15:35