Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конспирацията като драматургия, овкусена със злодеи и щипка емоция

Кои са новите конспирации, които заливат света? Как така синоптиците развалят времето и лъжат за глобалното затопляне? Защо искат да ни превърнат в зомбита? Кой ни държи в подчинение? Каква е целта на конспирацията – да ни плаши и да посее съмнение за всички и за всичко? Кои са хората, които вярват в това? 

Разговор в "Мрежата" с Георги Марчев от Factcheck.bg, ден след като многобройни публикации с линкове към сайтовете на АЕЖ-България, Factchek.bg и sCool Media бяха свалени от Фейсбук. Какво показва проверката?

Новите конспирации, които Factcheck.bg обследва

"Дезинформацията и пропагандата желаят да се страхуваме. Хубаво е човек да запазва разум и да търси допълнителна информация, когато попадне на такъв тип съобщения. Трябва да знаем, че целта винаги е да се посее съмнение и ако говорим за дезинформацията, то нейната роля е да заеме място на легитимна гледна точка. Такава гледна точка, която да бъде представена като алтернатива на действителността. 

И тук се появява проблемът, защото, за да бъдеш алтернатива на действителността, ти трябва да боравиш с факти. Ние затова съществуваме, защото се опитваме да  изясним фактологичността около нас. Защото, ако вие застъпвате тезата, че земята е кръгла, а аз ви казвам, че тя е плоска, то ние никога няма да се разберем, защото едната "гледна точка" се опитва да се представи за гледна точка, а тя не е.  

И тук идва влизането на всякакъв тип подвеждащи твърдения или конспирации, а конспирациите много често изцяло отричат света около нас, задължително в тях има злодеи като Бил Гейтс, като Сорос, като световните глобалисти… И естествено е, че тези лоши хора имат влияние върху всеки един  живот. /…/ 

Тази година силно се разпространяват твърденията, че в храната ни ще бъде сложено, без да бъде упоменато на етикета, брашно от щурци или направо насекоми. За разумните хора вероятно такива тези звучат смешно и със сигурност те се питат кой може да вярва на такива небивалици. Да, има много хора, които вярват, защото иначе не би имало такова добро разпространение на такъв тип неверни твърдения. Проблемът с конспирацията е, че тя работи с напълно несъществуващи около нас твърдения и  много трудно може да бъде оборена, защото не стъпва на фактология и доказателства."

Институции и авторитет

"На българските институции не се вярва. И тук се завърта цялото колело. Как загубата на авторитет на институциите, на медии, на всякакви стълбове на обществото – като образованието, здравеопазването, водят до проблеми в съобщенията, които се  отправят към обществото, като винаги биват възприемани като неверни. Дали медиите крият нещо от нас, дали институциите крият нещо от нас и неслучайно някои от конспирациите са свързани точно с медиите. И излиза, че медиите ни лъжат, медиите разпространяват само неверни неща, те искат да вярваме в една или в друга пропаганда и като сложиш малко емоция, и така се получава.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Pixabay


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Как да опазим собствеността си през празничните дни

Коледните и новогодишните празници наближават.  Как да опазим собствеността си – движимо и недвижимо имущество – през празничните дни? Невинаги премисляме, когато оставяме белези, например във Фейсбук, че сме далеч от дома си. Има ли сигурен начин за предпазване на имуществото? Тодор Тодоров – графолог и криминалист, консултант на предаването "Законът..

публикувано на 08.12.23 в 12:30
Снимката е илюстративна

Мелодичният хаус, техното и любовта

Музиката и любовта водят в България музикалния продуцент Фриц Силва Вагнер. След доста години на музикалната сцена, създавайки мелодичен хаус и техно,  той предава уменията си на жената, в която е влюбен – Стефани Гавраилова. В ефира на "Нашият ден" двамата споделят за магията да правиш мелодичен хаус и техно. "Никога не съм мислила, че ще..

публикувано на 08.12.23 в 11:45