Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Радости по растенията

Ивон Теофилова
Снимка: личен архив

Наместо болести по растенията, по-хубаво е да говорим за радости по растенията. Когато основната цел на селското стопанство, било то конвенционално, индустриално или пък някакво друго, бъде не добивът, а работата в разбирателство с природата, наистина имаме шанс да говорим за радости по растенията, не за болести по растенията. Но докато сечем вековни гори, за да садим маслодайна палма или каква да е друга, отглеждана заради печалби култура, ще носим своя кръст, колкото и тежък и мъчен да е той за носене.

Cash crops, в този смисъл, може и е почти мръсна дума, особено за градинарите, които садят градини, за да общуват с растенията и да научат повече за природата и нейните тайни, а не за да спечелят, понякога на всяка цена.

проф. Йорданка Станчева

Проф. Йорданка Станчева, специалистка по фитопатология и растителна защита, както и запален градинар, и флористката Ивон Теофилова, цял живот близо до растенията – както у дома, така и в работата си, разговарят задочно за болестите, но най-вече за радостите по растенията.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Формалното отношение към вярата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсей. Такова е тяхното отношение и към чет­въртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 10.12.23 в 09:10
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10