Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променливи хоризонти – изложба на мексиканския художник Франциско Казарес

7
Снимка: @littlebirdplace

Галерия "Литъл бърд плейс" представя първата си по-мащабна изложба за началото на сезона, свързана и с резидентската програма в село Лещен. Това е самостоятелната експозиция на мексиканския художник Франциско Монтоя Казарес, който живее и работи в Берлин, и прави третата си изложба в София, като сегашната има заглавие: "Променливи хоризонти".


На пръв поглед произведенията на Франциско Казарес изглеждат създадени "по детски", с освободеност, настроение и хумор. Но всъщност те са ни високо ниво изградени композиции, черно-бели и цветни, с уверения жест на творчески съзнаващ се художник. Всяка от неговите творби, със заглавия: "Топография", "Променливи хоризонти", "Бели коне", "Мисля за теб през деня", "Една от последните нощи", показва необикновено зрял усет към съвременната образност.

Радослав Механджийски, куратор на изложбата, представи в "Артефир" отделните акценти, деликатните и комплексни послания на този мексикански артист.

Експозицията може да бъде видяна до 28 септември 2023 г.

Снимки – ФС на галерия "Литъл бърд плейс"


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Балкански

"Творческа Европа МЕДИА" спонсорира независимата журналистика

"Творческа Европа МЕДИА" работи върху изграждането на пресечната точка между журналистиката и киното. Това стана ясно в деня, организиран от бюрото на програмата в София в рамките на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Във Варна екипът на бюрото представи предстоящите за 2025 година конкурси и крайните срокове за..

публикувано на 23.09.24 в 17:35

"Златна роза" 2024 чества 80-годишнината на Цветана Манева

С ретроспективна кинопанорама 42-рият Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" отбеляза 80-годишнината на Цветана Манева. Програмата му включи и специална прожекция на филма " Последната дума". Той проследява последните дни от живота на шест осъдени на смърт затворнички, една от които е героинята на Манева. Считан за неудобен,..

публикувано на 23.09.24 в 14:50

"Златна роза" 2024 – разнообразие от кинотеми на 42-рия Фестивал на българския игрален филм

42-рият Фестивал на българския филм представя пред родната публика във Фестивалния и конгресен център в морската ни столица най-новата българска кинематография – близо 60 филма . 15 пълнометражни, 20 късометражни и 5 сериала влизат в основната конкурсна програма. Това са премиерните и произведени след последния фестивал през 2023 година: "Триумф",..

публикувано на 23.09.24 в 13:20
Ивайло Брусовкси

Една картина за 5 милиона долара в контекста на времето и… независимостта

Гост в "Terra Култура" е Ивайло Брусовски  – художник, актьор, сценарист, кинорежисьор – в един разговор за нравите, времето, независимостта и една картина за 5 милиона долара.  По думите на Брусовски човек не може да бъде напълно независим, тъй като всички сме социални същества и трябва да се съобразяваме със света около себе си. Що се..

публикувано на 23.09.24 в 12:59

"Септември" от Гео Милев – поезията като историческа трактовка

Връщаме се 100 години назад към събитията през 1923 година – времето на септемврийските бунтове. Историческа страница, която със своите документи, мащаб, акт, резултати, масовост, подкрепа, отрицание събужда полемични настроения. Историята е толкова емоционална в оценките на исторически събития, а трябва да е хладнокръвна. В "Terra Култура"..

публикувано на 23.09.24 в 12:47