Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равенство между половете в професионално отношение – мисията не/възможна

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Защо все още се налага да говорим за дамите – в случая в технологичния сектор, за общата ситуация, за различния професионален път? За това доколко и в други сектори ситуацията е подобна, за възможните мерки на национално ниво и проекти на неправителствения сектор, за бъдещето на съчетаването на личния и професионалния живот – коментират в ефира на "Нашият ден" Виктория Петрова, директор Комуникации и развитие в Българския фонд за жените, Венета Лимберова, председател на фондация Coding Girls & WomenTech Network и Елена Николова от фондация "Жените в предприемачеството", която предава опита си на други жени предприемачи.

"Основната причина са стереотипите, в които ние сме социализирани още от най-ранна детска възраст като момичета, после в училище и в тийнейджърските години, и в зряла възраст, че жените нямат нужда да гледат към управленски позиции. Има женски и мъжки професии, че това да си директор е все още мъжка професия", казва Виктория Петрова.

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да гледа семейството и дома. Докато средната цифра за Европа е 44%.

"Статистиката за дамите в технологиите сочи, че в Европа и у нас процентите на включените дами в технологиите е много нисък. За ЕС това са 17%, а за България 13%“, посочва Венета Лимберова.

Елена Николова коментира участието на жените в предприемачеството и инвестициите. По-малко от 10% е бройката на жените, които стартират собствен бизнес, както и близо 10% са бизнес ангелите жени, които инвестират в стартъп компании.

В България липсва равенство между нивата на заплащане при жените и мъжете, като разликата варира до 13%.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35