Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

41-вата "Златна роза" стана първия домакин на новосъздаденото сдружение

Снимка: Емилиян Ялъмов

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки.

Безспорен факт е, че жените са придали на родното ни кино образ и подобие на противоречивата, но брилянтно изваяна човешка природа, която най-ярко изпъква именно в женския свят – онзи красив, дързък, фин и емоционален свят. Не е случаен фактът, че тазгодишната 41-ва "Златна роза" стана домакин на учредяването на организацията "Жени в българското кино".

Полагането на основите ѝ именно в рамките на 41-вия фестивал на българския игрален филм допринесе още повече за неговата мисия – да спомага развитието и разнообразието на родното ни седмо изкуство.

Причината най-накрая това сдружение да се организира са конкретни проблеми, чието решение е належащо. Като спирането на сесиите на Националния филмов център, възможността въобще за кандидатстване и най-вече присъствието на жените в общата картина на българското филмопроизводство.

Организацията цели не само да работи за баланса в съотношението жени-мъже в родната ни киноиндустрия, но и да помага за изграждането на средата и преди всичко за богатството на разнообразието по отношение на темите и техните автори.


Председателка на женското сдружение е Зорница София, режисьор, сценарист и продуцент, автор на филма "Майка", който миналата година стана носител на "Златна роза". Тя е и част от журито за пълнометражно кино в 41-вото издание на фестивала.

"Това сдружение няма амбицията да бъде представително за всички жени, работещи в областта на правенето на кино и на сериали – филмово изглеждащи сериали за телевизия. То е сдружение на тези, които искат да бъдат представени, защитени и включени в един по-голям – европейски и световен – контекст на жени, които се борят основно за клаузите за включване и равнопоставеност. Но и не само, защото не ни е цел да само да защитим конкретно интересите на жени, неравнопоставеността в професията, а всички проблеми, които виждаме във филмоправенето и в законовите мерки за това, които по някакъв начин са убягнали на другите професионални асоциации и продължават да са проблем", каза Зорница София в "Какво се случва".

По нейни думи парадоксът у нас е, че жените режисьорки кандидатстват със своите филми, които често засягат женски теми или най-малкото имат специфичната и променяща представата за света женска чувствителност, пред комисия, в която преобладават мъже. Парадоксът е, че тази комисия оценя филмите, които са насочени към българската публиката, в която пък от своя страна преобладават жените.

Зорница София смята, че богатството на съдържанието всъщност е нещо, от което печели именно българският зрител, а и световният, защото филмите ни вече се радват и на селекции в големите фестивали в чужбина.

Член на новосъздадената организация "Жени в българското кино" стана и председателката на журито за пълнометражно кино в това издание на "Златна роза" Дина Йорданова. Тя е професор по история на световното кино в университета Сейнт Андрюс в Шотландия. Преподавала е също така и в Канада, САЩ, Хонг Конг и Пекин. Специалист е по киното на Източна Европа, Балканите, Европа и Азия. А и е публикувала книги, посветени на историята на филмовите фестивали.

"Виждам, че има изключително активни млади продуцентки и режисьорки, които чувстват, че не могат да правят толкова, колкото душа им дава и колкото проекти искат да имат. Виждам и че има много трудности, те са не само за жените, но и за мъжете. В сферата на жените обаче си има специфични проблеми, така че е съвсем логично да се организират", каза тя по повод учредяването на сдружението.

Тя подчерта, че в конкурсната програма на 41-вата "Златна роза" има само два филма на жени режисьорки, което не е достатъчно.

Дина Йорданова говори и за възможностите, които режисьорите трябва да получат, за да реализират филмите си в по-кратък период от време, защото именно това ще им помогне да оставят следа и да създадат име, както и за факта, че у нас все още трудно назоваваме нещата с истинските им имена що се касае до историите във филмите и темите, които те засягат.

Председателката на журито оценява "Златна роза" като малък и задушевен фестивал, където всеки може да говори с другия, а пространството, което обитава, е много хубаво.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки - Емилиян Ялъмов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото.  Втората книга "Къде съм?"  или уроци за..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни сет от 22 песни с хитове на 'Бийтълс" и парчета от соловата му кариера.  Макар да обяви концерта..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др. Новият сборник на Института за..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в буквата "А".  Признатият документ обезсилва завещание от 2010 г., открито в дома на певицата в Детройт..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  В светата обител се съхраняват ръкописи, старопечатни книги,..

публикувано на 04.12.23 в 12:30