Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

Снимка: лиен архив

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала".

Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност, оригиналност, трансгресивност, когато настъпи автоматичният ремикс на тоталния културен архив? Каква степен на масовизация и свръхпроизводство може да понесе естетическата сфера?

На тези въпроси ще търси отговор дискусията, споделят водещите на събитието професора по културна антропология Ивайло Дичев и д-р Мила Минева, преподавател в Софийския университет и корпоративен директор на Центъра за либерални стратегии, както и художникът Албена Баева.

Изкуственият интелект вече наложи като средство на артистите за произвеждане на текстове, музика, изображения, особено в приложните форми. На път е сякаш да възникне нов жанр на изкуство, което не само ще развие собствена естетика, но и ще принуди старите художествени форми да се преизмислят. Автор ли е вече изкуствения интелект, какво се случва с авторските права, когато говорим за алгоритми? – Този въпрос може би ще се реши от правните рамки, които се очакват до 2026-а година. Но преди това стои и въпросът дали пък всеки може да бъде творец чрез изкуствен интелект.

Мила Минева и Ивайло Дичев
Историята помни и други феномени като този с изкуствения интелект, например появата на фотографията или появата на телефонните устройства. Винаги има страх и скептицизъм към подобни новости.

"Изкуственият интелект поражда лавина от кич: бързо, евтино, претенциозно, безпроблемно изкуство. От друга страна, той стимулира възникването на аматьорското и общностно изкуство, позволявайки на хора без образование и талант да произвеждат сякаш професионални творби и да общуват." – твърдят организаторите.

Дискусията е първата от серията "Културни войни: глобални, локални", която ще водят Мила Минева и Ивайло Дичев в "Топлоцентрала".

Повече чуйте в звуковия файл в разговора.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото.  Втората книга "Къде съм?"  или уроци за..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни сет от 22 песни с хитове на 'Бийтълс" и парчета от соловата му кариера.  Макар да обяви концерта..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др. Новият сборник на Института за..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в буквата "А".  Признатият документ обезсилва завещание от 2010 г., открито в дома на певицата в Детройт..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  В светата обител се съхраняват ръкописи, старопечатни книги,..

публикувано на 04.12.23 в 12:30