Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

DOT. SOFIA e големият победител в "Български архитектурни награди 2023"

Снимка: kab.bg

Сградата DOT.Sofia, проектирана от I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов), се отличи с голямата награда в петото издание на конкурса "Български архитектурни награди". Този престижен конкурс се организира ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ) и представлява важно събитие за архитектурната общност в страната.

Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември в "София Хотел Балкан" под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството, г-н Андрей Цеков. Наградата е в признание на иновацията и изкуството, които се срещат в проекта на DOT.Sofia.

Сградата DOT.Sofia се намира в сложния контекст на Женския пазар в София и има амбицията да промени и обнови този важен градски район. Проектът представлява иновативен подход към архитектурата и урбанистичния дизайн, като съчетава съвременни изкуствени решения с оглед на постигане на устойчивост и енергоспестяване.

Голямата награда бе връчена на арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, председателя на КАБ арх. Владимир Милков и председателя на международното жури арх. Франсоа Валентини.

Ето какво сподели арх. Кътов в ефира на "Нашият ден":

"До този момент сме печелили само специални награди в този конкурс. В него се оценяват некомерсиални творби. Това е една разлика, която не се прави винаги. Големите инвестиции и обекти не винаги са носители на качество и об