Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DOT. SOFIA e големият победител в "Български архитектурни награди 2023"

Снимка: kab.bg

Сградата DOT.Sofia, проектирана от I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов), се отличи с голямата награда в петото издание на конкурса "Български архитектурни награди". Този престижен конкурс се организира ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ) и представлява важно събитие за архитектурната общност в страната.

Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември в "София Хотел Балкан" под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството, г-н Андрей Цеков. Наградата е в признание на иновацията и изкуството, които се срещат в проекта на DOT.Sofia.

Сградата DOT.Sofia се намира в сложния контекст на Женския пазар в София и има амбицията да промени и обнови този важен градски район. Проектът представлява иновативен подход към архитектурата и урбанистичния дизайн, като съчетава съвременни изкуствени решения с оглед на постигане на устойчивост и енергоспестяване.

Голямата награда бе връчена на арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, председателя на КАБ арх. Владимир Милков и председателя на международното жури арх. Франсоа Валентини.

Ето какво сподели арх. Кътов в ефира на "Нашият ден":

"До този момент сме печелили само специални награди в този конкурс. В него се оценяват некомерсиални творби. Това е една разлика, която не се прави винаги. Големите инвестиции и обекти не винаги са носители на качество и обратно – в по-малките творби архитектите могат да се концентрират и да бъдат по-задълбочени".

В интервю за "Нашият ден" арх. Владимир Милков, председател на Управителния съвет на КАБ и носител на голямата награда, сподели: "30 проекта са заявили участие. Това е абсолютно нормално. Това не са проекти, а реализирани сгради. За мащабите на България в рамките на две години 30 добри качествени реализации са предостатъчно. Нямаме категории – избираме най-добрата реализация с най-добрата архитектура. Оценява се също и социално икономическата насоченост, реализация, която обединява обществото и служи в полза на хората, а също и устойчивост и енергоспестяване, която е красива и в която са приложени иновативни решения".

Сградата DOT.Sofia представлява пример за архитектурна иновация и смел дизайн, които могат да вдъхновяват бъдещите проекти в страната и да допринесат за подобряване на градската среда и качеството на живот на хората.

Специална награда за социален принос и успешно представяне на Венецианско архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта  “Education Is the Movement From Darkness to Light”, с който България участва в световния форум.

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

Think Education Forward е концепция за архитектурно трансформиране на българското училище. Тя включва 8 проекта, които трябва да бъдат реализирани в период от 8 години.

Hotel Lotus на ARHIS PROJECT е изградена на скатен терен с панорамна гледка към Варненски залив. Сградата е интегрирана в ската и представлява визуален акцент над пътя.

Проектът “100 стола на покрива” е първа стъпка от по-голяма инициатива за трансформация на Бизнес Парк София.




По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30