Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Показват се ранните рисунки на Димитър Казаков-Нерон

90 години от рождението на художника Димитър Казаков-Нерон отбелязва столичната галерия "Арте" с изложбата "Рисунката-кройка на света". Тя показва ранни и по-малко познати негови рисунки от 60-те години на 20 век. "Нерон е познат на широката публика повече с картините си, а тези рисунки се показват за първи път – казва проф. Чавдар Попов, преподавател в Художествената академия – рисунката е най-съкровеният изказ на художника и може да покаже в чист вид не само неговите рисувачески умения, но и работата на мисълта."


Според проф. Попов мнението, че Димитър Казаков-Нерон не е добре признат приживе у нас е само частично вярно, тъй като негови изложби са били показвани в чужбина с държавна подкрепа. "Може би на българска почва не беше така оценен, вероятно по причини свързани с неговия характер, една такава нестандартна личност по-трудно се вписва в организирания художествен живот, в йерархиите, има и завист, това винаги е налично. Но поначало оценката винаги е свързана с времето и с определена дистанция." Чуйте още за личността и работата на Нерон в "Артефир".Снимки – Антонио Георгиев-Хаджихристов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Борисов Иванов

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите..

публикувано на 11.12.23 в 18:00

В огледалото на Рембранд

Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия УниАрт на НБУ поставя началото на един голям проект, посветен на гениалния нидерландски художник, който ще продължи до края на месец януари. Идеята е на Център "Българо-Европейски културни диалози", галерия УниАрт на НБУ и с участието на Фондация "Моят музей". Изложбата, която се открива 12 декември и..

публикувано на 11.12.23 в 16:34
Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на " Terra култура" разказва Михаела Колева , която и и музикален редактор в БНР. Тя стана носител на първа награда в категория..

публикувано на 11.12.23 в 14:05

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на Фестивала за млади циркови таланти в Рим

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на втория Фестивал за млади циркови таланти в Рим.  Това съобщение  пристигна от екипа на "Цирк Балкански". Д-р Ален Фрер, артистичен консултант на принцеса Стефани и член на Организационния комитет на Световния цирков фестивал в Монте Карло, и сеньора Лиана Орфей, член на журито, обществена..

публикувано на 11.12.23 в 12:45

Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното

Преди 20 години на 8 декември от този свят отпътува актьорът, режисьор и мъдрец Николай Бинев . През 2006 г. Младежкият театър приема името на актьора, защото той е силно свързан с историята на младежката сцена театрални дейци. Спомняме си за него с един хирургичен разрез на времето и театъра в един запис от интервю на актьора, съхранено в..

публикувано на 11.12.23 в 11:10