Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сряда, 4 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 28 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и етнопоп от различни райони на Европа и Азия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Катя Петрова, Груйчо Дочев, Атанас Вълчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Леопардът" от Ръдиард Киплинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказки по Ръдиард Киплинг" – 3 и 4 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Хората и животните днес: отношение и помощ – анкета.
• Темата на деня: На животните с любов или как се живее в неволя: с поглед към ежедневието, празниците, изкуството и мисията в Столичния зоопарк – с директора Добромир Бориславов и художничката Любка Маринкова.
• Разговорът: За пространствата на цветовете и природния ритъм, аморфните форми и движението на птиците, дърветата и хората - с художничката Ана Костова в навечерието на откриването на изложбата In color spaces.
• Времето на редактора: Спортландия за всяко бургаско дете стартира на 4 октомври.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин.
- Българин оглави Световната дентална федерация – разговор с проф. д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз и президент на СДФ.
- За предизвикателствата пред психичното здраве на българина, всяка година по същото време, с клиничния психолог д-р Велислава Донкина дни преди 10 октомври - Световен ден на психичното здраве.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" – отново с участието на популярни имена от българската рок сцена, и с концерт на 24 ноември;
• Стефан Илчев кани на финалния концерт от националното си турне;
JJ се завръща на музикалната сцена с песен, посветена на Световния ден за мир;
• Христо Коликов представя поредното издание на предстоящия Guitart Festival - китарен фестивал, който превръща Пловдив в столица на китарата;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• 75 години Унгарски културен институт в София. Разговор за програмата, посветена на българо-унгарското културно сътрудничество и приятелство, със Сандра Мишкеди, директор на културната институция в България.
• 11-и конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова. Гостуват хореографът Олеся Пантикина от балет "Арабеск" и финалистите от тазгодишното издание на конкурса – Рафаел Миро Холцер от Австрия и Елена Маринова от Бургас, България.
• 13-о издание на фестивала "Младите в театъра" в Ловеч. Разговор с Биляна Петрова, директор на Драматичния театър в града.
• Премиера на поетичната книга "Последен кадър” от Красимир Нейков във Варна. Включване на автора преди литературната среща.
• Театрален прочит на пиесата "Финист – ясният сокол" в подкрепа на нейните автори – Светлана Петрийчук и Женя Беркович. Разговор с театроведа Майя Праматарова, инициатор на международната акция в България.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Аделина Александрова
Един час с изкуството на живата легенда на виолончеловото изкуство – Йо Йо Ма, който на 7 октомври навършва 68 години.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Широк поглед върху Балканската война
Войната, започнала през тези дни преди 121 години, е добре изследвана и документирана. Кое обуславя обаче огромния ентусиазъм в началото на войната и трескавата дипломация край това съдбовно събитие, предшествало и Втората балканска война за нас, а – за цяла Европа, и Първата световна? Какви са съвременните проекции на този победоносен в началото и донесъл трагично развитие по-нататък конфликт? Трите основни вектора на нашия обзор са дипломатически, военен и публицистичен. В разговора участват военният историк доцент Петър Ненков, историкът от БАН Николай Поппетров и публицистът и литераторът Марта Радева.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Петра Талева
Танцът на иглата
Историята на шевиците започва отдавна и неочаквано ни води до татуировките, после се преплита с писмените знаци и до днес има магически характер.
Как везмото кодира смисъл и значения - разказват етнолози, фолклористи и майстори на бродерията.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
Емоции, факти и технологии в опит за социална промяна - разговор със създателите на платформата dokumentalisti.bg, чиято основна цел е чрез създаване на авторски журналистически проекти и документални истории да насочат вниманието на обществото към теми, засягащи човешките права и средата, в която живеем.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Качествен, мелодичен уърлд джаз от Италия. В програмата, освен италианци, са включени и натурализирани в страната музиканти от Африка. Сред тях – камерунецът Ив Нтола, който пее в етнопроект на композитора и продуцент Джовани Дзуки, и Абдуллах Ибрахим – пианист и композитор от Южна Африка. Ето и някои от останалите имена – китаристът Боби Фера, певицата Кристина Завулони, джаз- и уърлд пианистите Антонио Замбрини и Дадо Морони, акордеонистът Джани Кошиа и кларинетистът Джанлуиджи Тровези.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Обзор от Международния фестивал "Дни на камерната музика", град Габрово 2023.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Какви опасности крие планината в есенния сезон и каква трябва да е екипировката ни – разговор с инструктора по оцеляване Момчил Цветанов.
• А сега внимавайте: представяне на втория албум на Волфганг ван Хален – сина на легендарния Еди ван Хален.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" е посветен на концерта от джаз-фестивала в Сан Хавиер на един от последните ни "кръстници" – френско-валенсианският челист Матийо Саглио, където  му гостува още един добър наш познайник, френско-виетнамският китарист Нюен Ли.
Продължението е с фюжън-джаз пътешествията, както "Джазанова" са кръстили новия си албум.
Финалът е с нощните, този път, пътешествия на пианиста Кетил Бьорнстад.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Денят започва с микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на..

публикувано на 03.12.23 в 08:35

Неделя, 3 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ • "Алексис Зорбас" от Никос Казандзакис • "Боб и Бетси" – компания за развлечение от М. Шизгал от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 02.12.23 в 08:10

Събота, 2 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "SEVI" представят новия си албум "Генезис". • Албуми: "Snow" 2002 – концептуален албум в духа на класическата рок опера, смятан за върхово постижение в творчеството на "Spock’s Beard" последен с участието на Нийл Морз. от 2.00..

публикувано на 01.12.23 в 16:00

Петък, 1 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Никита Нанков от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Георги Нейков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 30.11.23 в 08:15

Четвъртък, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Последното плаване на кораба "Призрак" от Габриел Гарсия Маркес – част 2 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live in Italy" на Питър Ърскин трио в състав:..

публикувано на 29.11.23 в 08:15