Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлъшкият театър чества 25-годишен юбилей като професионална сцена

Снимка: @teathre.kazanlak

На 20 октомври Общинският театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък чества 25 години от създаването си.

"25 години е кратък срок, но в същото време е и един дълъг живот, в който ние пораснахме. И сега вече сме в една възраст, в която трябва не само да се развиваме, а и да доказваме, че сме зрели и достатъчно големи", сподели в празничния ден Нели Шабанова, която е в театъра от самото му създаване, а отскоро – и негов директор.

Юбилеят ще бъде отбелязан с една от най-новите постановки в репертоара на трупата – авторския спектакъл на Николай Гундеров "Марко Тотев в живи картини".

"Поканили сме почти всички наши бивши актьори, наши колеги от техническите служби, поканили сме наши приятели, поканили сме режисьори, с които сме работили, и се надявам голяма част от тях да уважат нашия празник. Дистанцираме се от покани към партии, към хора, които са кандидати – мисля, че така е редно в момента.

И довечера ще изиграем нашия спектакъл "Марко Тотев в живи картини", което е една препратка към всички работещи в театъра. Защото няма човек, който някога да не е изпаднал в една ситуация, в която се е почувствал като Марко Тотев".

Общинският театър "Любомир Кабакчиев" е официално открит на 20 октомври 1998 година. На тази дата е и вписан като професионален културен институт в регистъра на Министерството на културата.

Създател и пръв директор на Казанлъшкия театър е Васил Самарски.

"Той създаде театър в град Казанлък, когато на други места закриваха театри. Това трябва да се помни не само от нас като театрали, а и от цялата казанлъшка общественост".

Целия разговор с Нели Шабанова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35