Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Конституционната реформа, предложените промени и Венецианската комисия

Снимка: БНР

Конституцията е основен и върховен закон на държавата. Всеки би трябвало да познава добре Конституцията на Република България, за да познава добре своите права и задължения.

Конституционните промени, внесени наскоро в НС, не минаха на първо четене, защото не събраха необходимия брой гласове. С какво конституционно мнозинство могат да се направят промени?

Относно конституционната реформа, предложените промени и какво ни каза Венецианската комисия – коментар в "Законът и Темида" прави д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" и дългогодишен консултант на предаването.

"Конституционният законодател е предвидил, че ако първият тласък не получи одобрението на поне 3/4 от всички народни представители (поне 180), то тогава на конкретния проект за изменение и допълнение на Конституцията се дава втори шанс. Този втори опит следва да бъде направен не веднага, а най-малко след втория и най-късно до петия месец след проведеното гласуване, ако обаче на първоначалното гласуване проектът е получил подкрепа между 2/3 и 3/4 (между 160 и 180 гласа). В случая беше получена подкрепата на 161 народни представители."

Предложените промени – орязване на права

"Промените са различни по природа и характер. Те касаят предимно съдебната власт – това е основният фокус. Имаме една категория от изменения, които касаят основни права – и то пасивното избирателно право (възможност за избор на народен представител, който не е само български гражданин). Но поначало промените са насочени към държавните органи. Съдебната власт – разделянето на два съвета – съдийски и прокурорски – и премахването на Пленума на ВСС."

Триадата съд – прокуратура – следствие

"Надделява мнението, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт и да следва структурата на съдилищата. Все повече обаче, ако се вгледаме във функциите на прокуратурата и ги съпоставим с тези на съдилищата, ще открием значителни разминавания. Все повече двете структури се опитват да се отдалечат отдалечат една от друга. Политиците следва да отговорят на това."

Какво ни казва Венецианската комисия

Венецианската комисия представлява авторитетен консултативен орган към Съвета на Европа. Тя даде зелена светлина на основните промени на Конституцията, но някои критики могат да послужат и за саботиране на реформата. 

"Венецианската комисия е един консултативен съвет, който е проводник на демокрацията. Венецианската комисия може да даде препоръка, но цялата тежест и отговорност си е наша – на нашата политическа класа и на цялото ни общество

Както саботажа, така и подкрепата на основните конституционни реформи, е изцяло във виждането и правомощията на политическата класа. Виждаме две обособили се ядра. Следва да се помисли много внимателно за фигурата на служебното правителство. Не може да се орязват правомощия на конституционно уреден орган, какъвто е Президентът. Допустимо е това да стане единствено от Велико народно събрание. Всяка промяна в тази връзка ще постави под въпрос компетентността на Народното събрание."

Какво казва Конституцията за двойното гражданство; повече за структурирането на Прокуратурата – възможности; за правомощията на служебните правителства и техния брой у нас; за конституционно уредените постове и независимостта – чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34