Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът, макар и кратък" с премиера в "Сфумато"

4
"Животът, макар и кратък" – от Станислав Стратиев, реж. Бюрхан Керим
Снимка: Театрална работилница

"Животът, макар и кратък" от Станислав Стратиев – премиера в Театрална работилница "Сфумато". Разговор с режисьора Бюрхан Керим и актьорите Боян Фераджиев и Петко Венелинов.

"Животът, макар и кратък" от Станислав Стратиев e премиерното заглавие в афиша на "Сфумато". Постановката на младия режисьор Бюрхан Керим влиза в репертоара на Театралната работилница след номинация в тазгодишния "Малък сезон", който дава възможност за изява на най-младите творци в различните изкуства.

"Животът, макар и кратък" проследява лутанията на интелигента в сложната действителност, която изпречва стени пред всяка негова крачка, сблъсъка на идеалистичните намерения с реалността и усилията, които са необходими, за да бъде променено статуквото. Героят на Стратиев – Архитект Стилянов, е млад интелигент, който все още не се е срещал с живота извън зоната си на комфорт. Една пролетна сутрин решава да сложи край на компромисите и да направи решителна крачка към по-достоен живот за себе си и за другите. И тъкмо там настъпва конфликтът, защото промяната в действителност се оказва много по-трудна за постигане и е изпитание за волята.

Проследимата тенденция в творчеството на Стратиев от дебютната му книга "Самотните вятърни мелници" до последните, писани вече в годините на Прехода, е в посока смрачаване на настроението, разомагьосване на илюзиите, преобразяване на хумора в ирония, замяна на алегоричния изказ в изричане на огорчения и тревоги. В нашата пиеса откриваме аналогия между ранния Стратиев и идеалистичния, наивен Архитект Стилянов. 

По хода на действието неистовият акт на Архитекта за промяна към по-добро и почти детинската му вяра в тази идея биват подложени на изпитание и обречени на провал. Капитулацията му на финала разчитаме като предупреждение вече от късния Стратиев – към интелигента на XXI век, дръзнал да се изправя срещу статуквото – да знае измеренията на трудността, защото познаването на Бетовен и Бергман не са достатъчни в тази битка.

Подобен прочит на Стратиев, на толкова познатия на българската публика Стратиев, ни се струва крайно необходим, защото двадесет години след смъртта на автора смешните му текстове за "Българският модел" вече звучат зловещо", казва по повод премиерата режисьорът на спектакъла Бюрхан Керим.

В представлението участват Боян Фераджиев (в ролята на архитект Стилянов), Петко Венелинов, Стефан Саръиванов, Преслав Търпанов, Ангела Канева, София Джустрова.Сценографията и костюмите са дело на Ива Славкова и Екатерина Андреева, композитор – Христо Намлиев.

Премиерата е на 2 ноември в Театрална работилница "Сфумато".

Чуйте интервюто на Рада Стойкова с режисьора Бюрхан Керим и актьорите Боян Фераджиев и Петко Венелинов.

Снимки – Театрална работилница "Сфумато"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вселената на Василка Монева

Изложба на известната българска художничка Василка Монева беше открита в галерия "Контраст". Куратор е д-р Анжела Данева, а заглавието – "Всичко е любов". Могат да се видят повече от 30 картини със заглавия "Врата към морето", "Монмартър", "Голям натюрморт с червена покривка", "Манекени край морето" и др. Василка Монева е русенска художничка,..

публикувано на 27.02.24 в 16:30

Греди Асса с юбилейна изложба

Тя се открива днес в Софийска градска художествена галерия. Заглавието е "Пътувания". През тази метафора кураторът Иво Милев представя ретроспекция на творчеството на известния ни художник, който заема важно място в съвременното българско изкуство, особено за обновяването на визуалния език. Пътувания не само по света, но и пътувания вътре в себе си,..

публикувано на 27.02.24 в 15:29

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Вечер, посветена на жените във философията

В един рядко срещан ден, 29 февруари , ще се състои дванадесетото издание на "Философски вечери в Библиотеката". В 18:30 в библиотеката на Гьоте институт в София тема на дискусията ще бъде "Жените във философията". Жените във философията остават рядкост до днес. Тяхното наследство във философския канон е ярко и актуално с проблематиката,..

публикувано на 27.02.24 в 13:00

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър. Ученици, учители..

публикувано на 27.02.24 в 09:53