Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът ни изгуби един от важните си гласове

| обновено на 07.11.23 в 08:51
Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Вчера светът ни изгуби един от силните си гласове. Проф. Дичев беше културен антрополог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преподавал е и във Франция, САЩ, Германия. Есеист, писател, активен участник в политическия дебат.

Професор Дичев е автор на няколко книги, сред които "Контрадемокрация", "Политиката в епохата на недоверието" и „Културни сцени на политическото“.

Той роден е през 1955 г. в София, син е на писателя Стефан Дичев и художничката Лиляна Дичева. Защитава докторати в Софийския университет и в университета Париж, работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Дичев бе асоцииран преподавател в университета Париж – с  многобройни стипендии, сред които от високо ниво на френското правителство, Фулбрайт и Рокфелер.

Той бе почетен изследовател на Института за източни и югоизточни изследвания в Регенсбург. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството. Ръководи магистърска програма по културна антропология, издава онлайн изданието за културни изследвания "СеминарБГ".

Ивайло Дичев е също писател и активен есеист, публикува в български и европейски издания. Носител е на наградите за есеистика "Паница" (1999), "Черноризец Храбър" (2002) и "Димитър Пешев" (2005). Той бе колумнист за различни издания, понастоящем за "Дойче веле".

На 19 октомври тази година проф. участва в предаването "Нашият ден".

Чуйте част от последното интервю на проф. Дичев в програма Христо Ботев. 

Участия на проф. Дичев в програма Христо Ботев:
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34