Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никога повече е сега

Николай Гълъбов, Инбал Цах, Михайлина Павлова и Ори Лейзер (от ляво надясно)
Снимка: БНР

На 6 ноември в Софийската синагога бе почетена паметта на 1400-те невинни жертви от Южен Израел, загубили живота си в кървавия погром, извършен от бойците на терористичната групировка "Хамас", рано сутринта на 7 октомври. До този момент е неизвестна съдбата на 240-те заложници, отвлечени в Газа. Между тях има малки деца и пеленачета. За да отбележи 30-ия ден от смъртта на невинните, както е прието според еврейската религия, в София пристигна г-жа Инбал Цах, чийто братовчед и още 6-ма членове на семейство ѝ са сред отвлечените. Тя гостува в "Мрежата" заедно с Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България "Негев" и с Ори Лейзер, представител на Световната ционистка организация.

Моят глас е гласът на отвлеченото ми семейство

Инбал Цах: "В 6.30 сутринта чухме аларми и разбрахме, че терористи са навлезли на територията на кибуците, които се намират в пограничните райони. Когато влязоха в кибуците, те нахълтаха в къщите на хората, убиха много от тях и отвлякоха много други. Моето семейство живее в кибуц Беери и беше отвлечено от бункера на дома им, измъкнали са ги през прозореца, по пижами и са ги отвлекли на територията на Газа. В Шабат, в 6.30 часа сутрина, влязоха и убиха много хора. От нашето семейство трима са убити и шестима са отвлечени, къщите са опожарени и ограбени. Моят глас е гласът на седем човека, които са в неизвестност и призовавам света да помогне те да се върнат у дома."

Гласът на разума

Ори Лейзер: "Наблюдаваме ескалация на антисемитизма в държави, в които даже не сме мислили, че това може да се случи. Това, което ние правим като Световната ционистка федерация, е да отправим  послание към правителствата, към организациите да бъдат върнати заложниците."

Хората-мечтатели. Хората на надеждата

Николай Гълъбов: "Аз съм живял в кибуц Нир Ицхак и добре познавам  района в тази част на Израел. В него живеят изключително добри, трудолюбиви и нормални хора, които наистина искат да живеят в мир. Това са  хора, които са живели десетки години в страх от терор, тормоз и заплаха за техния живот. Това са едни от хората, които подеха и участваха активно във всичките движения на Израел за създаването на две държави, за нормализирането на отношенията между тези два народа и за намирането на правилното решение те да живеят съвместно на тези територии. Това са хора с ясни леви убеждения, миротворни убеждения, хора, които търсят комуникацията и диалога. И не е случайно, че в икономиката на тези региони основните работници бяха араби, хора от палестински произход, хора, които живееха до тях и когато видяхме тази терористична атака, стана ясно, че терористите са имали перфектна информация, знаели са как да стигнат, докъде да стигнат и е пределно ясно, че са я получили от хората, които са работили тук. Днес се намираме отново в една задънена улица, защото бяха погазени, бяха убити, бяха осквернени хора, които търсиха мира и търсиха надеждата."

Кауза, платена с кръв

Николай Гълъбов: "На десетия ден след атаката посетих тези места. Цивилните са евакуирани, има само военни. Загубих трима мои приятели. Това бяха хората, които ме посрещнаха, когато отидох да живея в Израел, които ми подадоха ръка. Работил съм с тях по цял ден, живял съм с тях и те бяха тези, които поеха огъня при атаката в кибуц Нир Ицхак и загинаха. Нямам думи да опиша какво видях. Ако говорехме преди за едни райски места, създадени  в пустинята, днес говорим за едни опожарени и разбити поселения. Все още усещам в ноздрите си миризмата на изгорените човешки тела, виждам кръвта по стените, обърнатите детски легла и пръснатите играчки. Много неща съм виждал в живота си, но когато видях това, разбрах, че не знам къде вече е границата на човешкото. Мисля, че тези терористи преминаха всички граници. Не знам за каква кауза говорим тук?"

Пропорционалната неадекватност

Николай Гълъбов: "Седмици наред израелското правителство и армия водеха информационна кампания, за да помолят цивилното население, това цивилно население, което е заложник на терористите на "Хамас", да напусне района на бъдещите бойни действия, за да може да бъдат спасени колкото се може повече човешки животи. Какво се случи? Виждаме един хуманитарни коридори, които са позволени, но нямаме никакви информация какво се случва със заложниците. Червеният кръст е длъжен и световната общност е длъжна – да се намесят по-мащабно и да се търси отговорност, защото виждаме в последно време, че се търси отговорност за неадекватния и непропорционалния отговор. Но аз искам да задам един въпрос на всички хора, които търсят пропорция или чисто математически и статистически отговор. За каква пропорция говорим, когато имаше отвлечен израелски  войник и в замяна бяха върнати 1027 политически затворници-терористи, като основните от тях са активистите и тези участници, които направиха терористична атака от 7 октомври? Институциите, всички политици, целият свят трябва да държат сметка на "Хамас", защо тя не спазва никакви конвенции – било то женевски, било то военни, било то други."

Гласът на медиите

Николай Гълъбов: "Много медии вече се фокусират само върху израелската армия и върху това, което тя прави на територията на Газа. Израелската армия е там, за да се бори срещу тероризма и да неутрализира една терористична организация, която е призната като такава в целия свят. Израелската армия не иска да бъде там, няма това желание да бъде там. Някой да не си помисли, че 200 000 войници са там, защото те го желаят. Няма такова нещо. Израел не започна тази война, тази война беше започната от "Хамас" и няма нищо по-нормално държава и армия да защитят своето цивилно население. Аз съм притеснен, че медиите основно показват взривяването на сгради в ивицата Газа, но тук трябва да се добави, че се взривяват бази на "Хамас" и когато показват дадено училище или болница, не трябва да се забравя, че те изпускат да добавят какво следва. 

А какво следва? Това, че това са бази на "Хамас", които са построени целенасочено под тези обекти, така че да се използват и цивилните, и хуманитарните сили, които действат на територията на Газа като жив щит. Последната атака срещу линейката на Червения кръст, пресен пример от два дни, която бе взривена от израелската армия, защото вътре е имало терористи, които са се опитвали да напуснат територията на Ивицата Газа, е подобен пример. Как така "Хамас", която се легитимира като военно крило, военно подразделение, използва хуманитарните коридори, предназначени за цивилното население? Ако си боец, то остани на бойното поле, нали? И това нещо се изпуска от медиите по света…"

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46