Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На опера в събота

100 години от рождението на Ренато Капеки

Предаването е посветено на изтъкнатия италиански баритон, актьор и оперен режисьор Ренато Капеки (6 ноември 1923 г., Кайро, Египет – 30 юни 1998 г., Милано, Италия). С архивни и студийни записи си спомняме за една малка част от творческото му присъствие в музикалната култура на европейския ХХ век. 

Репертоарът на Капеки е огромен, включващ стотици роли; с годините той все повече се концентрира върху буфо-партиите и в крайна сметка поема режисьорски задачи, което от своя страна му позволява да споделя театралния си опит с други певци.

След обучението си в Лозана и Милано (където учи при Убалдо Кароци), Ренато Капеки дебютира като Амонасро в "Аида“ на Джузепе Верди в Реджо Емилия през 1949 г. Още на следващата година започва сътрудничество с "Ла Скала“, а скоро след това е ангажиран от "Метрополитън опера“ и дебютира в Ню Йорк на 24 ноември 1951 г. в ролята на Жермон в "Травиата“ от Верди. Там пее в главните роли до 1954 г., след което продължава кариерата си в европейските оперни театри.

Завръща се в Ню Йорк през 1975 г. като певец и режисьор. Междувременно си пробива път на концертната сцена с "La passione di Christo“ от Лоренцо Пероси, заедно с Виенската певческа академия, в рамките на Майските музикални тържества във Флоренция (1 октомври 1953 г.). Капеки пее в множество съвременни опери, осъществява премиерите на "La donna è mobile“ на Джан Франческо Малипиеро и "Били Бъд“ и "Lord Inferno“ на Гедини. През 1988 г. изпълнява ролята на Маестро ди Капела в “Вдъхновение“ на Силвано Бусоти на премиерата във Флоренция. Участва и в италианските премиери на две руски опери от ХХ век: "Война и мир“ на Прокофиев (изпълнена през 1953 – годината на смъртта на композитора) и "Нос“ на Шостакович (1964 г.) – една от онези бодливи, сатирични творби, които причиняват на композитора толкова затруднения.

Образът на Фра Мелитоне от "Силата на съдбата“ на Верди в интерпретацията на Капеки е историческа ценност, запазена в ранния си вид на запис на EMI от 1954 г. с Мария Калас и Ричард Тъкър – а това е дебютната роля на Капеки в "Ковънт Гардън“ през 1962! В същата година той пее Фигаро от Моцарт в Чикагската лирична опера. Капеки се справя еднакво добре с Дулкамара, Джани Скики и Бартоло, а неговият Фалстаф е истински хит на фестивала в Глайндборн през 1977 и 1980 г. 

Постепенно преподавателската дейност заема все по-голямо място сред заниманията на Капеки много преди да намалеят сценичните му изяви. Многобройни консерватории и студия в Америка и Европа го привличат за майсторски класове и семинари, а той успешно продуцира програми за телевизията. Сред най-успешните му режисьорски постановки са "Дъщерята на полка“ на Гаетано Доницети в Метрополитън опера – Ню Йорк през 1985 г., "Така правят всички“ на Моцарт през 1978 г. в оперния театър на Суза, Италия и американската премиера на операта на Джузепе Гацанига "Дон Джовани Теорио или Каменният гост“ в операта на Сан Франциско, Калифорния през 1977 г..

Слушаме пълен запис на операта "Севилският бръснар“ от Джоакино Росини.

Изпълнителски състав:

Граф Алмавива, местен благородник, с псевдоним Линдор – Никола Монти (тенор)
Доктор Бартоло – Джорджо Тадео (бас)
Розина, възпитаница на доктор Бартоло – Джана д’Анджело (сопран)
Фигаро, Севилски бръснар – Ренато Капеки (баритон)
Фиорелло, слуга на графа – Джорджо Джорджети (бас)
Базилио, съучастник на Бартоло, учител по музика – Карло Кава (бас)
Берта, прислужница на доктор Бартоло – Габриела Картуран (мецосопран)
Хор на Италианската национална опера
Симфоничен оркестър на Баварското радио
Диригент – Бруно Бартолети

Бъдете с програма "Христо Ботев" тази събота, 11 ноември, от 20 часа!
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10