Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилио, или за щастието да си обущар!

| обновено на 15.11.23 в 10:22
Снимка: Pixabay

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" говорим за обувките, обущаря и за това "дали ходи бос".

Ефирният ден започна с вълнуваща среща с изтъкнатия обущар Емил Рангелов-Емилио. В рамките на предаването Емилио сподели своите наблюдения и размисли по редица ключови теми, свързани с неговата професия и обущарския занаят.

Когато става въпрос за работния ден на обущаря, той акцентира върху важността на "професионализма" и "адаптацията." Според него работата в ателието му изисква точност. Въпреки че количествата на ремонтните поръчки намаляват през последните години, професията остава неизменно важна. Той посочва, че тя има богата история, простираща се във вековете назад, и не е обречена да изчезне. "Хората винаги са ходили с обувки и ще продължават", твърди той. Според него обущарите трябва да се адаптират към съвременните предизвикателства.

Казва още, че хората избират обувки не само заради вида им, но и поради удобството или заради сантимент. Той сподели в предаването любопитната историята за най-старите обувки, които е ремонтирал - офицерски ботуши, предоставени от един дядо пред много години, от които клиентът искал да направи боти или поне домашни чехли. Тази история ни напомня, че обувките често носят емоционален заряд и друга стойност за хората.

В разговора Емилио не забравя да спомене и "страстта" и "предаността" към своята професия. Той разкрива, че никога не е мислил за друга. Емиило завършва разговора с пожелание за щастие за всички и признанието, че и той, подобно на мнозина, избира да ходи с маратонки все по-често. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Катя Филипова

В рубриката "Епизоди от живота" почетохме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ. Катя Филипова, родена на 13 май 1949 година във Варна, израства в музикално семейство с дълбоки корени в руската история. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци и  друг вид..

обновено на 13.05.24 в 08:52

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05