Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иля Бер

Лъжливият баланс, верните факти и тяхното манипулативно представяне

Иля Бер
Снимка: личен архив

В "Мрежата" гостува Иля Бер от медийното онлайн издание "Делфи", много популярно в прибалтийските републики. Иля Бер е  основател на сайта "Проверено. Медиа" и един от най – известните рускоезични  фактчекъри. Той е експерт и обучител към сайта "Как читать медиа". Работил е като журналист за РИА Новости и е бил програмен координатор в BBC World Service. Московчанинът Иля Бер, след началото на войната на Русия срещу Украйна, напуска страната и сега живее в Талин, Естония, заедно със семейството си. 

Поводът да го потърся отново, Иля е бил гост на "Мрежата", е, че преди дни Министерството на правосъдието на Руската федерация го обяви за чуждестранен агент. Иля Бер се похвали с новината, че проектът "Проверено. Медиа" е високо оценен и вече е част от световната фактчекърска мрежа IFCN.

Добрата компания на чуждестранните агенти

"Научих от приятели, които са видели съобщението за новата порция иноагенти от различни издания, където съм попаднал и аз. Това е. По този повод получих много поздравления и бяха изречени много добри думи по мой адрес. Шегувахме се със съпругата ми, че толкова добри думи за някого се казват само по погребения. (смее се)

Апропо, отказвам да сложа задължителния маркер за такива случаи под всеки мой пост във ФБ, макар да зная, че подобно своеволие е наказуемо в Русия. Изобщо този статут, макар и почетен за мен, води до доста неприятни неща, които са свързани с възможностите на човека да живее нормално и да работи нормално, получават се допълнителни проблеми за роднините, за приятелите. Там има изисквания, които аз няма да изпълнявам, т.е. ще се натрупат известен брой глоби и някакви допълнителни разходи, което в известна степен ме притеснява, но аз отдавна съм подготвен за това. Знаех, че ще се случи рано или късно и то е свързано с професионалната ми дейност. 

Ние не сме опозиционен проект, но ако путинската власт прави някакви нарушения, ние говорим за това и обявяваме недостоверната информация. Правим го и независимо дали човекът, който я е публикувал, е на власт или не е на власт. Не смятам, че в моя случай има нещо лично. В Министерството на правосъдието има система, която реагира на различни сигнали. Те следят най-популярните блогъри, медии и следват този рейтинг и признават за агенти хора, които трупат някакво влияние или работят по доноси, когато става въпрос за някои изявени личности. Допускам, че така се е случило и с мен, но признавам, че причините не ме интересуват."

Фейковете, с които се бори "Проверено. Медиа"

"Не се ограничаваме в тематиката. Първото, което виждаме, е недостоверната информация и втория критерий, по който работим, е размерът на разпространение на тази невярна информация или приличаща на невярна, в медиите. Но когато става дума конкретно за политика, за военната тема след февруари 2022 година, то ние започнахме да анализираме много неверни новини, които се разпространяват от руските власти. Да речем за това дали е имало геноцид от страна на Украйна в Донбас и доказвахме на базата на факти, че такова нещо не е имало. След това разглеждахме лъжливите новини за кланетата в Буча, което руските медии и до днес представят като инсценировка, но ние доказваме, че онова, което говори Русия за Буча, е лъжлива новина. А от страна на Украйна, що се касае  до Буча, ние не сме засекли никаква невярна информация. 

Работим и върху други редица сюжети, свързани с пропагандата, която води Русия. Има релевантни източници на всяка новина, по които се ориентираме. Това са международните източници, които имат дългогодишна репутация, добре реноме, които се стараят да информират хората за истинските неща. Но всяка голяма медия може да допусне грешка, случват се и такива колективни грешки, като например новината за обстрела на болницата в Газа, за който беше обвинен Израел, след което се разбра, че става въпрос за ракета на "Хамас"… Уважаващите се медии признават своите грешки и така запазват реномето си и продължават да го увеличават."

Как изглеждат военните "експерти", на които хората вярват

"Това е много сложен въпрос. Когато става дума за експертите в медиите, то техният образ е противоречив и нееднозначен. Този проблем съществува в целия свят. И тук наистина е много важна ролята на журналиста, който да умее да различи истинския експерт, на базата на научните знания и критерии, от конспиратолозите и т.н. Такива лъжеексперти изобщо не трябва да имат възможност да стигат до медиите, за да не създава така наречения "лъжлив баланс". За съжаление повечето медии тиражират подобни новини и анализи и това е невъзможно да се преодолее изцяло, но ние се опитваме непрекъснато. Смятам, че една от силните страни на нашия проект е това, че аз и колегите ми отличаваме истинските експерти от лъжеекспертите във всяка една сфера, макар да не сме специалисти в дадените области, в които работим, защото имаме комплект от критерии, които ни позволяват да го доказваме. Всичко това е много сложно и всеки път е въпрос на индивидуален подход към проблема."

Тихата война на думите

"В новините и в другите съобщения е много важно фактите да се представят сухо, но по определени признаци може да се установи отношението на автора на новината към случващото се, а това може скрито да създава едно определено отношение у читателя или у слушателя. Много е трудно понякога да се отличи дали това се прави преднамерено или случайно. В действителността съществува и единият, и другият случай. Мнозина, ако не и повечето журналисти, използват  този похват. Различни хора оценяват този факт по различен начин, мисля, че ако това се прави преднамерено, не е добре. Когато става случайно, това може да бъде подминато, но твърде малко са редакциите, които с опитват да избегнат такова въздействие, но това не е наша тема, това не е свързано с фактчекинга. Това се отнася към сферата на манипулацията. Фактите може да са верни, но манипулативно представени."

Владимир Бернер, превод в ефир.

Целия разговор можете да чуете в звуковите файлове.


Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46